MatematikTutkusu.com Forumları

maksimum,minimum

rozalin 00:50 11 Oca 2012 #1
yerel maksimum demek ,fonksiyonun bir bölgedeki(zaten yerel demek bölgesel demek) maksimum değeri demek diye düşünüyorum..yani fonksiyonun her bölgesinde maksimum değildir diye düşünüyorum....bir örnek vereyim:-∞ ile x=a noktası arasında fonksiyon azalan olsun..x=a ile x=b arasında artan olsun..x=b ile x=c arasında azalan olsun..x=b noktası yerel maksimumdur..Ama x=b deki değeri maksimum değildir...çünkü -∞ ile x=a arasında fonksiyon daha büyük değerler alır........Doğru mu düşünüyorum?

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 00:54 11 Oca 2012 #2
evet haklısınız, en büyük değerine mutlak maximum denir zaten....

rozalin 01:01 11 Oca 2012 #3
Peki maksimum,minimum problemlerinde 1. türevi alınıp 0 a eşitleniyor.....yani mutlak maksimum ve mutlak minimuma göre tasarlanıyor sanki...problemler hep parabolün türevine göre mi hazırlanıyor?Ben 3. dereceden bir denklemin problemlerde verildiğini görmedim..O halde hep 2. dereceden verip ,mutlak maksimum ve mutlak minimumu mu bulduruyor?Mesela örnek olsun diye söylüyorum:Parabol içinde bir kare veriliyor..Sonra karenin alanının en büyük değeri isteniyor..Zaten parabol olarak verilmezse 3. dereceden verilirse yerel maksimumla karşılaşabiliriz,mutlak maksimum olmayabilir.....doğru mu düşünüyorum?

rozalin 01:04 11 Oca 2012 #4
yani parabolün tepe noktası mutlak maksimum veya mutlak minimumdur diye düşünüyorum...doğru mu?

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 01:04 11 Oca 2012 #5
işte bu ihtimal düşünüldüğünden genelde parabollar veriliyor. ya da extramum noktası olmayan ama dönüm noktası olan 3. dereceden fonksiyonlar veriliyor

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Türev Maksimum Minimum Problemleri
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm