MatematikTutkusu.com Forumları

2.dereceden özel denklemler

1 2 Son
orhanozunlu 13:23 29 Eyl 2014 #1
1- √111111555556 (sayının tamamı karekök içindedir) ifadesinin ondalık yazılımında rakamların toplamı kaçtır?

cevabı 19

2- x+y+z= 1

x²+y²+z²= 2

x³+y³+z³= 3 ise x⁴+y⁴+z⁴ ifadesi kaça eşittir? cevap: 25/6

3- x²+7x+1 ifadesini tam kare yapan x değerlerinin toplamı kaçtır? cevap: -7

şimdiden teşekkürler. bir de 1. ve 2. soru tipleri lys de çıkar mı?

ankaralızeki 01:15 30 Eyl 2014 #2
1.soru için hiçbir yorum yapamıyorum ama 3.yü çözdüm
3) x=0 ve x=-7 değerleri ifadeyi 1 e eşitliyo yani tam kare yapıyor

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 10:44 30 Eyl 2014 #3
1.
dikkat edilirse 34, 334, 3334 ... sayılarının karelerinin başında 1 sonunda 6 olmak üzere ortada içinde bulundurdukları 3 kadar 1 ve sonrasında yine bu kadar 5 içeriyor. kısaca bu sayının kökü 333334 olur ve rakamları toplamı da 19 olur

2.
https://www.matematiktutkusu.com/for....html#post7793 (Uğraşmak isteyenlere güzel bir denklem sorusu)

3.
şimdi çıkmam gerekiyor bunu biraz sonra çözebiliriz.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 12:28 30 Eyl 2014 #4
3.
verilen ifadeye t dersek
x>8 olduğunda (x+3)²<t<(x+4)² olur ve t iki ardışık kare arasına gireceğinden tamsayı t bulunmaz
benzer şekilde
x<-15 için (x+3)²>t>(x+4)² olacağından tamsayı çözüm yine olmaz
{-15,-14,...,7,8} sayıları için de deneyebiliriz (istersek yeni yorumlar yardımıyla eleme yapabiliriz ama hepi topu 26 tane sayı denemek zor olmasa gerek)
sınırlar kesin sağlar , kalanları da deneyince işlem hatası yapmıyorsam
-15,-8,-7,0,1,8 sağlıyor , toplam da -21 oluyor

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 12:31 30 Eyl 2014 #5
bu son sorunun güzel bir çözümü muhakkak vardır ama şimdilik bununla idare edersiniz, uygun bir zamanda forumca bir çözüm bulunur.

son olarak da ilk soru bana göre üniversite sınavında çıkabilecek seviyede , diğer ikisi ise çıkmaz diye düşünüyorum.

dcey - ait kullanıcı resmi (Avatar) dcey 17:23 30 Eyl 2014 #6
Hocam son sorunun çözümünü forumda gördüğümü hatırlıyorum veya başka bir forumda galiba şöyleydi incelersiniz hatırlarsınız galiba

x²+7x+1=a² dersek

x²+7x+1-a²=0 yapan tam sayı değerleri toplamı -b/a'dan bulunabilir.Dolayısıyla -7 yapar fakat çarpımları diye bir şey sorsaydı o zaman bir şey diyemezdik

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:56 30 Eyl 2014 #7
Hocam son sorunun çözümünü forumda gördüğümü hatırlıyorum veya başka bir forumda galiba şöyleydi incelersiniz hatırlarsınız galiba

x²+7x+1=a² dersek

x²+7x+1-a²=0 yapan tam sayı değerleri toplamı -b/a'dan bulunabilir.Dolayısıyla -7 yapar fakat çarpımları diye bir şey sorsaydı o zaman bir şey diyemezdik
böyle yaparsanız sadece bu ifadenin a² gibi bir sayıya (ki burada a yı tamsayı olmaya zorlayan bişey yoktur) eşit olması durumunda oluşacak (bazen rasyonel bile olmayan) iki kökün toplamını bulmuş olursunuz. sorunun bunu sormadığını söyleyebiliriz sanırım.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:59 30 Eyl 2014 #8
tabi bahsettiğiniz çözümün de forum linkini verirseniz orada ne yapılmış bakabiliriz.

dcey - ait kullanıcı resmi (Avatar) dcey 18:03 30 Eyl 2014 #9
Gerçekten hocam nerede gördüğümü hatırlayamıyorum sadece bu soruyu hatırlıyorum çözümünün de bu şekilde olduğu aklımda kalmış ama yanılıyor olabilirim

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 18:09 30 Eyl 2014 #10
dediğim gibi o farklı bir sorunun çözümü olabilir ancak. bu soru bana göre o şekilde çözülmez.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.2. Dereceden Denklem Soruları ve Çözümleri Denklem Soruları Denklemlerle İlgili Sorular İkinci Dereceden Denklemlerle ilgili Sorular
Tüm Etiketler

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm