MatematikTutkusu.com Forumları

Matematikten bir konu

bhenbatu6 01:55 28 May 2013 #1
Matematikten trigonometrik denklemleri anlamadım. Yardımcı olabilir misin ? Okulda 2derse gitmedim.Notları aldım da;
sinx=Siny ise x=y+2kpi
x=pi-y+2kpi
falan diye bir sürü förmül var 7 tane bunları ezberleyınce nasıl kullanıcam
Bir de işin aslı nedir bu förmüller ?Förmülsüz bir çözümü var mı ezberi şart mı ?[Tek eksiğim bu vaktini ayırıp yardım edenlere teşekkür ederim şimdiden]

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 20:27 28 May 2013 #2
Ezberlemeye çalışana da ezberletmeye çalışana da 'küpe' olsun.

Şimdi şöyle bir ispat yapalım.Kalemini bir yere sabitle ve saat yönünün tersine doğru bunu 30* aç , şimdi aynı şekilde kalemi sola koy ve yatayla 30* aç.Bu iki açı aslında aynı değil mi? Yani yatayla yapılan ölçüler eşit işte bu da resimde gösterildiği üzere a açısı , soldan a kadar açtığımızda 180-a'ya tekabül eder.Zaten bu yüzden sina=sin(180-a) deriz ya.
Şimdi diyelim ki a kadar açtın (sağ taraftan) a+2kpi olacaktır değil mi? Peki ispat ettiğimiz üzere bununla aynı sinüse tekabül eden açı 180-a değil mi? E bu açıyı başka nasıl elde edebilirsin 360* eklersin olur biter yani diğeri de 180-a+2kp olduğunu ispatlamış olduk.
İlerde bir ispat kitabı yazalım da bitsin artık bu ezber çilesi (Öğretmenlerin yapamadığını bari biz yapalım!)

bhenbatu6 23:03 28 May 2013 #3
sağol savaş tüm sorulara işler mi bu ? 180-a+2kp

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 22:25 29 May 2013 #4
sağol savaş tüm sorulara işler mi bu ? 180-a+2kp
Bittabi!

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm