f(x)=x²+4x-5 parabolünün y=2x+3 doğrusuna paralel olan teğetinin eksenlerle oluşturduğu üçgenin alanı kaç br2?
Yazdırılabilir görünüm
f(x)=x²+4x-5 parabolünün y=2x+3 doğrusuna paralel olan teğetinin eksenlerle oluşturduğu üçgenin alanı kaç br2?
cevap 9 mu
Evet.
y=2x+3 doğrusuna paralel doğruyu bulalım y ve x in kat sayıları aynı olacak kat sayı farklı olacak yani y=2x+n gibi bir doğru bu parabole teğetmiş eşitleyelim
x²+4x-5=2x+n
x²+2x-n-5=0 ister b2-4ac=0 dersin istersen de -n-5=1 dir dersin
ikisinde de n=-6 çıkar yani doğru y=2x-6 x=0 için y=-6, y=0 için x=3 çizersen alanının
6.3/2=9 olduğunu görürsün
eywallah
n yi yerine yazarsak x²+2x+1=0 çıkar ortak çözümde kök x=-1 çıkar -1 i doğru yerine yazarsakkhorkhurt'den alıntı:y=2x+3 doğrusuna paralel doğruyu bulalım y ve x in kat sayıları aynı olacak kat sayı farklı olacak yani y=2x+n gibi bir doğru bu parabole teğetmiş eşitleyelim
x²+4x-5=2x+n
x²+2x-n-5=0 ister b2-4ac=0 dersin istersen de -n-5=1 dir dersin
ikisinde de n=-6 çıkar yani doğru y=2x-6 x=0 için y=-6, y=0 için x=3 çizersen alanının
6.3/2=9 olduğunu görürsün
y=2.(-1)-6=-8 çıkıyor . kitaplarda ortak çözümde x in kökleri çıkar y yi bulmak icin parabol ya da doğru denklemini kullanarak bulun dio????
Tam olarak neyi soruyorsunuz?matsever63'den alıntı:n yi yerine yazarsak x²+2x+1=0 çıkar ortak çözümde kök x=-1 çıkar -1 i doğru yerine yazarsak
y=2.(-1)-6=-8 çıkıyor . kitaplarda ortak çözümde x in kökleri çıkar y yi bulmak icin parabol ya da doğru denklemini kullanarak bulun dio????
Arkadaş n'yi bulmuş oturtmuş yerine.
Biraz daha açık yazabilir misiniz?
ben böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum ya ben yanlış anladım ya da sen başka bir şeyden bahsediyorsunmatsever63'den alıntı:n yi yerine yazarsak x²+2x+1=0 çıkar ortak çözümde kök x=-1 çıkar -1 i doğru yerine yazarsak
senin y dediğin yer , o parabolün sabit noktasıdır.
parabol ve doğru denklemlerinin ortak çözümünden çıkan kökler x eksenini kesen noktalar değilmidir? y yi kestiği noktayı bulmak icin x değerini alıp 2 denklemden biri yerine yazarsak y çıkmaz mı ? kafam karıştı:(