a=cos120
b=sin120
c=tan120
a,b,c nin işaretleri nasıl bulunur?
a=cos120
b=sin120
c=tan120
a,b,c nin işaretleri nasıl bulunur?
birim çember çizersin bu açılar x ekseninden başlanıp saatin tersi yönünde yarıçap olarak işaretlenir. çmberi kestiği noktanın apsisi açının cosinüsüdür , ordinatı da sinüsüdür.
tanjant ise bu yarıçapın uzantısının x=1 doğrusuyla kesiştiği noktanın ordinatı olacaktır (şekilleri çizersen çok basit olduğunu görürsün)
buradan hangi değer negatif hangi değer pozitif hangi değer artma eğiliminde hangisi azalıyor vs her yorumu yapabilirsin
Biraz anladım gibi bu konuya yeni başladım kendim çalışmaya çalışıyorum da biraz ezber gibi
Cimcime, faktöriyel, permütasyon, kombinasyon, olasılığı atlayıp, trigonometri mi çalışıyorsun?
Hocam şimdi 1. yi saat yönünün tersinde pozitif yönde 120 derece dönderirsem ozaman (-,+) noktasının içinde oluyor hangisini almam gerek?
nasıl (-,+) arasında oluyor ki
açının kolunu saat yönünün tersinde 120º açtığında çemberi kestiği noktanın koordinatlarına bakarsak x değeri negatiftir (yani cosinüs) , y değeri pozitiftir (yani sinüs) bu doğruyu uzatıp x=1 doürusu ile kesiştirdiğinde bulduğun noktanın hem x hem y değeri negatiftir yani tanjant da negatiftir
dur ben bir şekil ekleyeyim
Çok teşekkür ederim öğretmenm..Şekil anlamam için iyi oldu çok saolunn
önemli değil
yani bu her açı için geçerli sadece 120º için çizmedim
mesela bu şekle bakarak bir x açısının sinüsünün (180-x) açısının sinüsüyle aynı olduğunu görebilirsin , ya da cosinüslerinin (180-x) le ters işaretli oluğunu vs vs.
ne bileyim 90 dan 180 e gidilirken sinüsün ve cosinüsün azaldığını , tanjantınsa arttığını görebilirsin.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!