1. #1

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Biyoloji

    1 Glikoz, fruktoz ve galaktoz molekülleri izomeraz enzimleriyle birbirine dönüşebilir mi, neden?
    2Glikoz miktarının azalmakta olduğu bir hayvan hücresinde
    I. maltoz oluşumu
    II. enerji üretimi
    III. depo polisakkarit sentezi
    IV. ozmotik basınç artışı

    olaylarından hangileri gerçekleşir? (1-2-3)
    3
    I. fruktoz
    II. galaktoz
    III. maltoz
    IV. glikoz
    mollerinden hangileri hayvan hücrelerinde hidroliz sonucu oluşabilir? (2-3-4)

    4 bitkisel depo polisakkarit molü ile ilgili
    I: tek çeşit monomerden oluşma
    II: yapısında glikozit bağı bulundurma
    III: sentezi sırasında hücrenin ozmotik basıncını azaltma
    IV. canlının tüm hücrelerinde sentezlenme

    özelliklerinden hangileri hayvansal depo polisakkaritleriyle ortak değildir? (4) (nişasta ve glikojeni karşılaştırmamı istemiyor mu?)

    5
    x besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 9,3 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat ve su oluşuyor.
    y besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 4,3 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat, su ve amonyak oluşuyor.
    z besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 4,1 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat ve su oluşuyor.
    bu monomerlerin insanda
    a) uzun açlıkta kullanım
    b) yapı maddesi olarak kullanım

    sırası nasıldır? (a: z>x>y b: y>x>z)

    6


    canlılardaki karbonhidrat metabolizması özetlenmiş. Buna göre,
    I: yalnız bitki hücrsinde gerçekleşenler
    II: dehidrasyon sentezi tepkimeleri

    hangisinde doğru verilmiştir? (I: sadece 1, II: 1 ve 3)

    7


    farklı sayıda maltoz, laktoz, sükroz ve uygun hidrolik enzimlerinin konduğu tüpte oluşan monomer çeşitleri ve sayıları verilmiş olup
    tüpteki disakkaritlerin deney başlangıcındaki sayıları nasıldır?
    laktoz:2
    sükroz:4
    maltoz:3

    tüm emekler için teşekkürler arkadaşlar.

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf

    Cevaplar

    1:Dönüşebilir. Glikoliz mekanizmasını örnek verelim:
    Glikoz->Glikoz monofosfat->Fruktoz monofosfat
    Genelde kararlılık farkından ortaya çıkar, misal glikoliz için glikoz monofosfatın kararsız, fruktoz monofosfatın kararlı olmasıdır.
    2:
    I- İki glikoz bir maltoz oluşturduğundan doğru olabilir.
    II- Glikolizde glikoz kullanıldığından olabilir.
    III- Glikoz monomer olduğundan polimer sentezinde kullanılabilir, doğru olabilir.
    IV- Dehidrasyon sentezinde su açığa çıkar, bu da ozmotik basıncı düşürür. Yanlıştır.
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    2'de, maltoz oluşumu neden azalmıyor
    dehidrasyon sentezi neden konuya giriş yaptı?

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf

    Cevaplar

    6:
    I- Fotosentez bakteriler ve algler tarafından yapılabildiği için yalnız I olur.
    II- Dehidrasyon sentezleri polimer sentezleridir, yani I ve III olur.
    7:
    4 fruktoz varsa 4 sükroz vardır. 2 galaktoz varsa 2 laktoz vardır. Bunlardan 4+2=6 tane glikoz gelir. 12 tane glikoz varsa 6 tanesi maltozdan gelmiştir. Bir maltoz 2 glikoz içerdiğinden 6/2=3 maltoz vardır.
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf
    2. soruda bize glikozun azalmasının sebebini soruyor. Maltoz oluşturursak glikoz, maltozun monomeri olduğundan glikoz sayısı azalacaktır.
    Glikoz'dan disakkarit, oligosakkarit veya polisakkarit sentezlenmesi dehidrasyon sentezidir. Dehidrasyon sentezi olduğunda su açığa çıkacağından osmotik basınç azalır. Ama su miktarının azalması ile glikoz miktarının azalmasını bağdaştıramayacağımızdan osmatik basınç artmaz.
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  6. #6

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf
    3:
    Hidroliz olabilmesi için hayvanın üretebilmesi gerekir, diğer besinler sindirim sisteminde sindirilir.
    Sükroz hayvvan vücudunda üretilemez, bu nedenle hidroliz olamaz.
    Laktoz hayvanlarda üretilebilir, bu nedenle hidroliz olabilir.
    Maltoz, polisakkaritlerin hidrolizi ile oluşabilir.
    Glikoz glikojenden gelebilir.
    5:
    x yağdır, sindirilmesi zordur. Yapıya katılımda rol oynar.
    y proteindir, enerji verme görevi ikincil olduğundan en son sindirilir. En çok yapıya katılandır.
    z karbonhidrattır, ilk sindirilir.
    a- z, x, y
    b- y, x, z
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  7. #7

    Statü
    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    C-5

    Bu soruda aslında , verilen besinlerin içerisindeki enerji miktarını sormuş.

    Bunları kıyaslarsak , yağlar>proteinler>karbonhidratlar olacaktır.(İçerdiği enerji miktarına göre.) (Zaten 2.duruma bakarsak amonyak oluşuyor diyor proteinlerin sindirimi sonucunda boşaltım sırasında amonyak zaten oluşur.o halde doğru bulduk.)

    Şimdi bize sorulanlara bakalım.

    Bu besinlerin uzun açlıkta kullanım sırası


    Karbonhidratlar>Yağlar>Proteinlerdir.(z>x>y yani.)

    Burada bilindiği gibi proteinler hormonların vs. yapısına katıldığından dolayı en son olarak kullanılır.Karbonhidratların yağlara göre önceliği olması ise şöyle açıklanabilir. Yağlar karbonhidratlara göre daha fazla hidrojen içerir.bu da reaksiyon sırasında daha fazla O₂ tüketimine neden olur.oksijen tüketimi de hücre için istenmeyen bi durum olduğundan karbonhidratlar yağlara göre öncüdür.

    Bu besinlerin yapı maddesi olarak kullanımı

    zaten bi kere proteinlerin en öncü olduğunu anlıyoruz.(hormonların vs.yapısına katılır.)
    daha sonra sırasıyla yağlar ve karbonhidratlar gelir.yani y>x>z

  8. #8

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Arkadaşlar ben emeklerinizi nasıl öderim ki...

  9. #9

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    Alıntı kcancelik nickli üyeden alıntı Mesajı göster
    1:Dönüşebilir. Glikoliz mekanizmasını örnek verelim:
    Glikoz->Glikoz monofosfat->Fruktoz monofosfat
    Genelde kararlılık farkından ortaya çıkar, misal glikoliz için glikoz monofosfatın kararsız, fruktoz monofosfatın kararlı olmasıdır.
    2:
    I- İki glikoz bir maltoz oluşturduğundan doğru olabilir.
    II- Glikolizde glikoz kullanıldığından olabilir.
    III- Glikoz monomer olduğundan polimer sentezinde kullanılabilir, doğru olabilir.
    IV- Dehidrasyon sentezinde su açığa çıkar, bu da ozmotik basıncı düşürür. Yanlıştır.
    İyi günler.
    iki glikoz bir maltoz oluşturma durumu hayvan hücresinde olabiliyor mu?bir de 6.soru için glikoz nişasta dnüşümü yalnız bitki hücresindeyken aynı zamanda nişasta glikoz dönüşümü bitki dışında hangi hücrelerde olur?ben nişasta sindirimi diğer hücrelerin dışında içinde olamaz sanıyordum çünkü hücre zarını geçip de sindirilmez hücre içinde üretiliyorsa sindirilebilir??


 

Benzer konular

  1. biyoloji
    deryaca, bu konuyu "Lise Dersleri Dökümanları" forumunda açtı.
    cevaplar: 1
    Son mesaj : 27 Mar 2013, 20:39
  2. Biyoloji
    enessahin, bu konuyu "Sohbet" forumunda açtı.
    cevaplar: 2
    Son mesaj : 27 Kas 2012, 13:15
  3. Biyoloji
    sinavkizi, bu konuyu "Lise Dersleri" forumunda açtı.
    cevaplar: 7
    Son mesaj : 23 Eyl 2012, 09:10
  4. biyoloji
    duncanduncan, bu konuyu "Lise Dersleri" forumunda açtı.
    cevaplar: 11
    Son mesaj : 30 Mar 2012, 23:30
2008 © matematik soruları matematik konu anlatımı