MatematikTutkusu.com Forumları

Biyoloji

sinavkizi 11:07 23 Eyl 2012 #1
1 Glikoz, fruktoz ve galaktoz molekülleri izomeraz enzimleriyle birbirine dönüşebilir mi, neden?
2Glikoz miktarının azalmakta olduğu bir hayvan hücresinde
I. maltoz oluşumu
II. enerji üretimi
III. depo polisakkarit sentezi
IV. ozmotik basınç artışı

olaylarından hangileri gerçekleşir? (1-2-3)
3
I. fruktoz
II. galaktoz
III. maltoz
IV. glikoz
mollerinden hangileri hayvan hücrelerinde hidroliz sonucu oluşabilir? (2-3-4)

4 bitkisel depo polisakkarit molü ile ilgili
I: tek çeşit monomerden oluşma
II: yapısında glikozit bağı bulundurma
III: sentezi sırasında hücrenin ozmotik basıncını azaltma
IV. canlının tüm hücrelerinde sentezlenme

özelliklerinden hangileri hayvansal depo polisakkaritleriyle ortak değildir? (4) (nişasta ve glikojeni karşılaştırmamı istemiyor mu?)

5
x besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 9,3 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat ve su oluşuyor.
y besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 4,3 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat, su ve amonyak oluşuyor.
z besin monomerinin 1 gramının verdiği enerji 4,1 ccal ve solunumu sonucu karbonhidrat ve su oluşuyor.
bu monomerlerin insanda
a) uzun açlıkta kullanım
b) yapı maddesi olarak kullanım

sırası nasıldır? (a: z>x>y b: y>x>z)

6


canlılardaki karbonhidrat metabolizması özetlenmiş. Buna göre,
I: yalnız bitki hücrsinde gerçekleşenler
II: dehidrasyon sentezi tepkimeleri

hangisinde doğru verilmiştir? (I: sadece 1, II: 1 ve 3)

7


farklı sayıda maltoz, laktoz, sükroz ve uygun hidrolik enzimlerinin konduğu tüpte oluşan monomer çeşitleri ve sayıları verilmiş olup
tüpteki disakkaritlerin deney başlangıcındaki sayıları nasıldır?
laktoz:2
sükroz:4
maltoz:3

tüm emekler için teşekkürler arkadaşlar.

kcancelik 11:15 23 Eyl 2012 #2

Cevaplar



1:Dönüşebilir. Glikoliz mekanizmasını örnek verelim:
Glikoz->Glikoz monofosfat->Fruktoz monofosfat
Genelde kararlılık farkından ortaya çıkar, misal glikoliz için glikoz monofosfatın kararsız, fruktoz monofosfatın kararlı olmasıdır.
2:
I- İki glikoz bir maltoz oluşturduğundan doğru olabilir.
II- Glikolizde glikoz kullanıldığından olabilir.
III- Glikoz monomer olduğundan polimer sentezinde kullanılabilir, doğru olabilir.
IV- Dehidrasyon sentezinde su açığa çıkar, bu da ozmotik basıncı düşürür. Yanlıştır.
İyi günler.

sinavkizi 11:21 23 Eyl 2012 #3
2'de, maltoz oluşumu neden azalmıyor
dehidrasyon sentezi neden konuya giriş yaptı?

kcancelik 11:29 23 Eyl 2012 #4

Cevaplar



6:
I- Fotosentez bakteriler ve algler tarafından yapılabildiği için yalnız I olur.
II- Dehidrasyon sentezleri polimer sentezleridir, yani I ve III olur.
7:
4 fruktoz varsa 4 sükroz vardır. 2 galaktoz varsa 2 laktoz vardır. Bunlardan 4+2=6 tane glikoz gelir. 12 tane glikoz varsa 6 tanesi maltozdan gelmiştir. Bir maltoz 2 glikoz içerdiğinden 6/2=3 maltoz vardır.
İyi günler.

kcancelik 11:33 23 Eyl 2012 #5
2. soruda bize glikozun azalmasının sebebini soruyor. Maltoz oluşturursak glikoz, maltozun monomeri olduğundan glikoz sayısı azalacaktır.
Glikoz'dan disakkarit, oligosakkarit veya polisakkarit sentezlenmesi dehidrasyon sentezidir. Dehidrasyon sentezi olduğunda su açığa çıkacağından osmotik basınç azalır. Ama su miktarının azalması ile glikoz miktarının azalmasını bağdaştıramayacağımızdan osmatik basınç artmaz.
İyi günler.

kcancelik 11:46 23 Eyl 2012 #6
3:
Hidroliz olabilmesi için hayvanın üretebilmesi gerekir, diğer besinler sindirim sisteminde sindirilir.
Sükroz hayvvan vücudunda üretilemez, bu nedenle hidroliz olamaz.
Laktoz hayvanlarda üretilebilir, bu nedenle hidroliz olabilir.
Maltoz, polisakkaritlerin hidrolizi ile oluşabilir.
Glikoz glikojenden gelebilir.
5:
x yağdır, sindirilmesi zordur. Yapıya katılımda rol oynar.
y proteindir, enerji verme görevi ikincil olduğundan en son sindirilir. En çok yapıya katılandır.
z karbonhidrattır, ilk sindirilir.
a- z, x, y
b- y, x, z
İyi günler.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 11:53 23 Eyl 2012 #7
C-5

Bu soruda aslında , verilen besinlerin içerisindeki enerji miktarını sormuş.

Bunları kıyaslarsak , yağlar>proteinler>karbonhidratlar olacaktır.(İçerdiği enerji miktarına göre.) (Zaten 2.duruma bakarsak amonyak oluşuyor diyor proteinlerin sindirimi sonucunda boşaltım sırasında amonyak zaten oluşur.o halde doğru bulduk.)

Şimdi bize sorulanlara bakalım.

Bu besinlerin uzun açlıkta kullanım sırası


Karbonhidratlar>Yağlar>Proteinlerdir.(z>x>y yani.)

Burada bilindiği gibi proteinler hormonların vs. yapısına katıldığından dolayı en son olarak kullanılır.Karbonhidratların yağlara göre önceliği olması ise şöyle açıklanabilir. Yağlar karbonhidratlara göre daha fazla hidrojen içerir.bu da reaksiyon sırasında daha fazla O₂ tüketimine neden olur.oksijen tüketimi de hücre için istenmeyen bi durum olduğundan karbonhidratlar yağlara göre öncüdür.

Bu besinlerin yapı maddesi olarak kullanımı

zaten bi kere proteinlerin en öncü olduğunu anlıyoruz.(hormonların vs.yapısına katılır.)
daha sonra sırasıyla yağlar ve karbonhidratlar gelir.yani y>x>z

sinavkizi 23:25 23 Eyl 2012 #8
Arkadaşlar ben emeklerinizi nasıl öderim ki...

s.öz 00:25 15 Kas 2012 #9
1:Dönüşebilir. Glikoliz mekanizmasını örnek verelim:
Glikoz->Glikoz monofosfat->Fruktoz monofosfat
Genelde kararlılık farkından ortaya çıkar, misal glikoliz için glikoz monofosfatın kararsız, fruktoz monofosfatın kararlı olmasıdır.
2:
I- İki glikoz bir maltoz oluşturduğundan doğru olabilir.
II- Glikolizde glikoz kullanıldığından olabilir.
III- Glikoz monomer olduğundan polimer sentezinde kullanılabilir, doğru olabilir.
IV- Dehidrasyon sentezinde su açığa çıkar, bu da ozmotik basıncı düşürür. Yanlıştır.
İyi günler.
iki glikoz bir maltoz oluşturma durumu hayvan hücresinde olabiliyor mu?bir de 6.soru için glikoz nişasta dnüşümü yalnız bitki hücresindeyken aynı zamanda nişasta glikoz dönüşümü bitki dışında hangi hücrelerde olur?ben nişasta sindirimi diğer hücrelerin dışında içinde olamaz sanıyordum çünkü hücre zarını geçip de sindirilmez hücre içinde üretiliyorsa sindirilebilir??

Benzer konular

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm