MatematikTutkusu.com Forumları

Dershaneler

1 2 3 Son
duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 21:12 21 Kas 2013 #1
Arkadaşlar dershanelerin kapatılması hakkında ne düşünüyorsunuz ? Kapansa ya da kapanmasa iyi olurdu gibi değilde sonuçları, getirileri, götürüleri hakkında konuşalım.

Siyasi konulara veya tartışmalara girmeden, herkes kendi fikirlerini söyleyebilir mi ?, bu forumdaki insanların neredeyse çoğu eğitim sisteminin içinde, sizce dershaneler kapandığında ne olacak eğitimin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz ?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 21:46 21 Kas 2013 #2
uzunca bir süre dershaneye gitmiş ve bundan minimum seviyede fayda görmüş biri olarak (tersini söylemem okuldaki hocalarıma haksızlık olurdu) dershanelerin çok da faydalı kurumlar olmadığını düşünüyorum. hatta öğrencilerde nasılsa dershane var mantığıyla okulda boşvermişlik hali oluşturduğunu da düşünüyorum. buna rağmen dershanelerin kapatılmasına serbest piyasaya ve teşebbüs hürriyetine inanan biri olarak karşıyım. rekabete ve serbest teşebbüse aykırı düşmeyecek şekilde dershanelerin işlevsiz hale getirilmesini daha doğru buluyorum.

üzerinde fazla düşünmedim ama mesela
-üniversite sınavı müfredatı biraz daha hafifletilebilir.
-kontenjanları arttırıcı yatırımlar yapılabilir
-doktorlara yapılana benzer bir uygulamayla her öğretmenin dershane veya okuldan birini tercih etmesi istenebilir. (tabi bunun için maaşlarda iyileştirmeye de gitmek lazım)
-mesleki eğitim ve sınavsız geçiş olanakları arttırılabilir
-öğretmenlerin biraz daha sıkı çalışması için tedbirler alınabilir, yeterliliklerine yönelik çalışmalar yapılabilir. (sanıyorum mevcut sistemde teorik olarak sıfır Türkçe/matematik/fizik/biyoloji... netiyle bu derslerin öğretmeni olmak mümkün)

liste dershanelerin fayda/fiyat oranını düşürecek şekilde uzatılabilir ama her ne olursa olsun serbest piyasada tamamen kaldırılması mümkün olmaz ki buna gerek de yoktur. isteyen ufacık bir katkı almak uğruna talep edilen paraları vermekte özgür olmalı.

özetle dershanelere karşı olsam da kanun yoluyla kapatılmalarını doğru bulmuyorum.

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 22:17 21 Kas 2013 #3
Niye kapanmasın ki. Bana hiç kimse, güncel ve çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerini kullanarak öğretim yaptıklarını iddia edemez. Sadece anlatım yöntemi kullanarak eğitim yapılmaktadır (anlatım yöntemi öğretim yöntemleri içinde en etkisiz olanıdır) dershanelerde. Yapılandırmacı öğretim, deney/ gözlem yaparak öğrenme, yaparak/yaşayarak öğrenme, grup çalışması, proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli öğretim yöntemleri vb. gibi yöntem ve stratejilerin hiç birisini kullanan bir dershane görmedim duymadım.


Çağdaş öğretim yöntemlerinin hiç birisi uygulamayan dershaneler başka ne işe yararlar. Kapatın gitsin tabi.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 22:55 21 Kas 2013 #4
yapmayın hocam
gerçi ben de son cümleniz hariç söylediklerinize katılıyorum. dershanelerin kaynak verimsizliği olduğunu ve bu kaynağın daha verimli yönlendirilebileceğini düşünüyorum ama dershanelerin kapatılmasıyla pastanelerin kapatılması arasında fark göremiyorum ikisi de ticarethane. mevzuat oluşturabilirsiniz, halk sağlığını tehdit eden bir üretim yapmasını engelleyebilirsiniz ama pastaneyi kökten kapatıyorum demek garip. isteyen çok külfetli bile olsa yapabilmeli.

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 23:32 21 Kas 2013 #5
Hocam dershanelerin bahsettiğim yöntemleri uygulama imkanı yok. 4 yıllık eğitimde verileni 1 yılda ancak düz anlatım yöntemiyle verebiliyorlar. Bunları istemek, onlarında bunları kabul etmesi devletin bile bile kendisini kandırması olacaktır. Onlar bunları uyguluyoruz diyerek vatandaşları kandırması ile son bulacaktır.

Bunları uygulayabilecekleri tek yer 4 yıllık eğitimi 4 yılda vermek ve bu yöntemleri uygulayabilecekleri ortamlarda vermektir. Yani herşeyin okuldaki gibi okul gibi yapılmasıdır. Okula dönüşecekler yoksa kendilerini ve vatandaşı kandırmaya devam edecekler.

*esin 23:44 21 Kas 2013 #6
Dershaneye gidenin amacı, gireceği sınavda başarılı olmak. Yani dershanelerin amacı sınava göre bir performans hazırlığı içinde değil mi?
Dershanelerden şuan ki durumda konuların başka bir şekilde öğretilmesini beklemek yerinde olabilir mi?

Sistem değişirken, beklenilen ihtiyaçlarda o paralelde değişecektir sanırım.

Öğrenmek herkesin hakkı ve her meslek gibi her öğretmen de, mesleğinde çok başarılı değil. Öğrencinin çabası çok önemli de olsa, dersi sevdiren öğretmen olduğundan, bence de, isteyenin özel olarak, istediği ders için, özel bir ders alabilme hakkı olmalı.

kaskas123 - ait kullanıcı resmi (Avatar) kaskas123 23:49 21 Kas 2013 #7
sayın admin
dediğini hangi okul yapıyor. uygulamalı eğitimi. açık konuşuyorum. 4 yıllık lise ve 8 yıllık ilk öğretim hayatımda 1 kere mikroskoptan hücreye baktım. o da 7-6. sınıf olması lazım. lisede hücre işleniyor. ne bir mikroskopla baktık ne de başka bir şey. aynısı fizik içinde geçerli. kimyada ise kimya labarotuarına çıkar ve orada yazı yazardık. sözde labaratuara çıktık. bizim okulda imkanlarda vardı. mikroskoplar-voltmetreler vs. her şey. ama yaptırmadılar deney. bir de imkanlaı olmayan okullar var. dershane de okul da sadece anlatıyor. ama aradaki fark ise dershane hocası işten atılma vs. gibi sorunlar olduğu için öğrenci ile ilgileniyor.
bu yıl başımdan geçeni anlatayım.
matematik hocasına (okuldaki hocama) 1 neden belirsiz olduğu sordum. bir şeyler anlattı. bir kaç ay sonra bu konuyu işlerken bir daha sordum. ben anlamadın diye. bana üzümünü ye bağını sorma ile eş değerde laf söyledi.
veya aynı hoca formül yazıyor ve ben bunun ispatı nerden geliyor diyorum. gene aynı cevap. dershanedeki hoca ise ispatın nereden geldiğini anlatıyor.
veya
akıllı tahtalar geldi ve hocalar oturmaya başladı. matamatik içinde geçerli. kaynak kitabı taratmışlar. hoca elinde mause ile ders işliyor. dershane öğretmeni ise ayrıntılı anlatıyor.
veya
benim ingilizce bilmeyen ingilizce öğretmenin vardı. bunda ciddiyim. adama sözlükten bir sözcül söylerdik. örnekle daha iyi anlatırım. impossible=imkansız demek. bunu hocaya soruyorduk. daha sonra biri bunun anlamını sözlikten bakarmış gibi yapıp değişik cevap veriyor. mesela kan diyor. hoca bunun anlamının kan olduğunu doğruluyor. elinde kitap olmadan anlatamıyor. türkiyede bu tarz hocalar çok. matematik bilmeyen matematik hocaları var.

konu olarak
dershanelerde 100 bine yakın öğretmen var. bunlar gene açıkta kalacaklar.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 00:16 22 Kas 2013 #8
Memleketimin en doğusundaki ufacık köydeki çobanın oğlu tıp tutturuyorsa gereksizliği ispatlanmıştır.

cengizhanhck 00:17 22 Kas 2013 #9
mevcut sistemde dershaneler gereklidir hatta bir sinav oldugu sürece dersaneler gereklidir.Dersanelerde sadece dersler ögrenilecek diye bir kaide yok, sınavlara giriyoruz,rehberlik var...Mevcut eğitim sistemi ve sinav sistemi dersanelerin kapatilmasin uygun değildir.Örnek olarak bir helede bu sene artik matematikte dahi okulda mümkün oldugunca ispat yapmadan geçiyiyoruz kaldiki diğer derslerde deneymi yapalim?.Sinav oldugu sürece o uygulamali eğitim dediğiniz sistem işe yaramiyor.Son sene okuldada dersaneyle üç aşaği beş yukarı aynı ayarda işleniyo.Ayrica kaldirilmasinin kime faydasi var dersaneler gitmek zorunlumuki isteye gitsin istemeyen gitmesin.Peki bu sistem devam ederse ve dersaneler kaldirilirsa olacak olan su parasi olan parayi yine basar özel ders aldirir peki ya fakir olan?.
Bu yönlerini geçtim siyasi boyutu ayri bir çelişki fazlada açmak istemiyorum ama söyleki sen politikanin liberal oldugunu söyle ve dersaneleri kapat.Bu bir çelişkidir .

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 00:19 22 Kas 2013 #10
Cengiz kaldırılmasının temel nedeni "eşitliği" sağlamak ve "gereksiz ücret"i düşürmektir.
Bunun dışında bir amaç yok.

1 2 3 Son

Benzer konular

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm