1. #1

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Bunları biliyor muydunuz ?

    Bunları biliyor muydunuz?
    Saniyede bir sayı söyleyerek ve günde 7 saat sayarak 1 milyara kadar saymak isteseydik, bunu 108,7 senede yapabilirdik.
    1729 iki kübün toplamı olarak iki ayrı biçimde ifade edilebilen en küçük sayıdır.
    1729 = 103 + 93 = 123 + 13
    Bunu ilk fark eden Hintli matematikçi Ramanujan’dır. İlginç olan bu işlemi daha sayıyı duyar duymaz zihninden yapmış olmasıdır. Bu sayıya Ramanujan sayısı denir.
    9′un 9. kuvvetinin 9. kuvveti, yani , sadece üç rakamla ifade edilebilen en büyük sayıdır. Bu sayıyı henüz kimse hesaplayamadı. (Denemek ister misiniz?) Bu 369 milyon basamaklı bir sayıdır.
    1′den 10 milyara kadar olan sayılar içinde asal olan 664580 sayıyı içeren tablolar yapılmıştır. Bilinen en büyük asal sayı 2127 – 1′dir. Bu sayı 39 basamaklıdır.
    İnsan saç telinin kalınlığının santimetrenin 3/400 u kadar olduğu tahmin ediliyor. Yani, 133 saç telini yan yana koyarsanız 1 cm olur.
    Brahminlerin (Hindistan’da rahipler kastı) sahip oldukları bilgileri diğer kastlardaki kardeşlerinden ve feodal beylerden saklı tutma endişeleri onları Sutralar diye bilinen gizli kodları kullanmaya itmiştir. Aşağıdaki ilahi (Sanskrit) kodlanmış bir matematik bilgisidir:
    GOPI BHAGYAMADUV RATA SHRINGISHODADI SANDIGA,
    KALA JEEVITARAVA TAVA GALADDHALARA SANGARA.
    Bu ilahi Tanrı Krishna’ya övgü olarak söylenir. Ondaki gizli anlamı çıkarmak kolay değildir. Fakat kodu çözülünce pi sayısını virgülden sonra 30 basamağa kadar verir.
    Şimdi de pisagor teoremini kanıtlayan Pythogoras hakkında bir öykü.
    Pytho bir gün bir demirci dükkanının önünden geçiyordu. Örse vuran çekiçlerin çıkardıkları ahenkli sesler ilgisini çekti ve durup dinlemeye başladı.
    5 demirci çalışıyordu ve her birinde farklı büyüklüklerde çekiç vardı. Pytho çekiçlerden düzenli olarak çıkan seslerin bir müzik parçasına benzediğini duyup hayret etti. Dinledikçe fark etti ki, her çekicin ağırlığının farklı olması, örse vurduklarında değişik notalardan ses vermesini sağlıyordu. Çekiç ne kadar ağırsa nota o kadar düşüktü.
    Sonra bir çekicin seslerin ahengini bozduğunu fark etti. Demircilerden çekiçleriyle bir deneme yapmak için izin istedi. Demirciler kabul etti.
    Her çekici dikkatle tarttı. Ahengi bozan çekicin basit bir sayı düzenine uymayan ağırlığa sahip olduğunu buldu. (Diğer çekiçlerin ağırlıkları, bir sayı dizisi oluşturacak şekildeydi.) İncelemelerine devam ettikçe, farklı büyüklüklerdeki çekiçlerle bir müzik skalasını nasıl oluşturabileceğini öğrendi.
    Bu, bir matematikçi tarafından müzikte yapılan en büyük ve en eski keşiflerden biriydi.


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. Bunlari ispatlarsaniz sevinirim
    umutkzk bu konuyu Özel geometri soruları forumunda açtı
    Cevap: 2
    Son mesaj : 05 Nis 2013, 20:52
  2. çiftçi saati nasıl biliyor? :)))
    3.141592653589 bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 28 Ağu 2011, 01:59
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları