1. #1

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Ateistlere ithafen...



    Arkadaşlar yakın zamanda Youtube'de bir video gördüm. Adı şu: "Ateistleri bir de kendi ağızlarından dinleyin.". Sonra bir-iki gün boyunca araştırma yaptım. Sonra henüz 7. sınıfta iken Yavuz Bülent Bakiler'in, Bayrak Şairi Arif Nihat Asya'yı anlattığı biyografik romanda okuduğum bir bölüm aklıma geldi ve kütüphaneden çıkarıp başladım tekrar okumaya. Okuduğum romandaki anının da tesiri ile böyle bir deneme çıktı meydana. Bilinçli olarak yazdığım ilk deneme olduğu ve içime sindiği için sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim. Yazı şu şekilde:

    Ateistlere ithafen...

    İlk önce bu metni yazış amacım sizleri ikna etme çabası değil -zaten ne mümkün-, tamamen benim gibi lise çağındaki genç bireylerin, sorgulayan genç bireylerin, yaptığı araştırmalarda tek yönlü açıklamalara ve argümanlara kapılıp gitmesidir.

    Şimdi ben tamamen pozitivist düşüncelerle yaşayan bir kişiye diğerleri gibi durupta X suresinin 100.-104. ayetlerini açıklamam. Bu duymayan birine Dünya'nın eşsiz senfonisini dinletmek kadar saçma ve anlamsız olur.

    Sizler Volter'i okudunuz, Auguste Comte'u okudunuz, Weber'i, Lenin'i, Orhan Hançerlioğlu'nu, Tevfik Fikret'i okudunuz. Sizler deneyi yapılmayan, mistik, akla-mantığa uymayan fikirlere inanmazsınız. "Ahirete kim girmiş de geri gelmiş?" değil mi?, "Cennet'i-Cehennem'i" kim gözüyle görmüş? Sizler berş duyu organı, akıl, mantıktan oluşturduğunuz üçgenini dörtgen yapmazsınız. Bu üçüne yatkınsa fikirler tamamdır sizin için. Metafizik düşünceler sizlerce şairane hülyalardan öte birşey değildir.

    Aklı kabul etmeniz, akla önem vermeniz takdire şayan. Sizlerinde bizlerle aynı ortak noktası var; akıl. Bizi hayvanlardan yahut diğer canlılardan ayıran fonksiyonun başlıcası. Sanıyorumki bizler ve sizler (inananlar ve inanmayanlar) akıl üzerinde aynı kanaatlere sahibiz. Şimdi sizler diyosunuz ki, bizler aklımızın almadığı birşeye inanmayız. Gözünüzle görmediğiniz, ellerinizle dokunmadığınız, kulağınınla duymadığınız her şey size göre bıdı bıdı, şairane bir zandan ibarettir (Auguste Comte gibi tıpkı).

    Şimdi sizler koskoca kumsalda bir kum tanesi kadar olan dünya üzerinde bir hacim kaplıyorsunuz, her sabah uyanıp kıyafetler giyip dışarı çıkıyorsunuz, her gün inanan bir kesim arasında atıyorsuzunuz adımlarınızı. Bizler sizi görüyoruz. Ellerinizi, kaşınızı gözünüzü, ağzınızı, burnunuzu... Ama bir de çıksa biri dese size "Saçların simsiyah, boyun 1.80 bunları görüyorum. Ama bir de bana aklını göster. Ona dokunmak, onu incelemek istiyorum.". Cevabınız kuvvetle muhtemel: "Gösteremem." olacaktır. Hani sonra belki içinizden çıkan olur da der: "Akıl içimizdedir. Tıpkı kalp gbi, mide gibi, beyin gibi..."(!) . İçimizde ama neremizde? Akıl acaba serçe parmağımızın ilk boğumunda mı, yüreğimizin ortasında ım, beynimizin sol veya sağ yarım küresinde mi saklı? Bu güne kadar iç organlarımız ile ilgili on binlerce resim gördük. Ama aklımızla ilgili hiçbir resim yayınlanmadı. Acaba yayınlandı da birtek sizler mi gördünüz(?).

    Aklı dünyadaki bütün insanlar gibi sizler de görmediniz. Peki sorarım sizlere; hiç görmediğiniz, dokunmadığınız, duymadığınız, koklamadığınız bir nesneye nasıl inanıyorsunuz? Şimdi içlerinizden birini ameliyathaneye alsalar, kanlı-canlı bir adam getirip teşrih masasına uzatsalar. Onu usulüne uygun bayıltıp elinize dünyanın en keskin neşterini verseler. Sonra o kişiye: "Hadi bakalım kes, biç, ayır da bu adamın aklını bize göster!" deseler o kişi bizlere aklı gösterebilir mi. Onu eliyle tutabilir mi, fotoğrafını çekebilir mi?. "Hayır." olur cevap. Ama akıl vardır sizce de.Mesela Edison'un ampulü bulması.Aklın bir ürünüdür. Çoğu gazetenin bir sayfasında koca koca puntolarla çıkar icatlar şu başlık altında:"AKIL HARİKASI".

    Sizlerde, bizlerde insan aklını,yaptığı hareketlerden, meydana getirdiği eserlerden ve konuşmalarından anlarız. Yani sizler de demiş oluyorsunuz ki: "Akıl vardır! Gerçi onu göremiyoruz, dokunamıyoruz ama meydana getirdiği eserlere bakarak onlara dokunarak aklın varlığını kabul ediyoruz.". Doğrusu hiç ama hiç anlamıyorum! Görünmeyen dokunulmayan, sesi soluğu çıkmayan aklın varlığına, meydana getirdiği eserlere bakarak inanıyorsunuz da, Tanrı'nın (hiçbir şekilde böyle ifade etmem ama Allah deseydim sadece müslümanlık dinini kastedeceğim için kullanmak zorunda kaldım. Benim anlatma amacım bir yaratıcı olduğudur) yarattığı şu muhteşem, mükemmeliyet dolu, kainate ve insanoğluna bakarak neden bir yaratıcıya inanmıyorsunuz.

    Sizlerin bir çoğunun kale almadığı, yanıldığı husus şu: sizler aklımızın, gözümüzün, kulağımızın, tad alma ve koklama duyularımızın her meseleyi kavrayacak güçte olmadıkları bilmediğiniz için bu çıkmazlara giriyorsunuz. Aklın gücü sınırlıdır. Akıl her mesleyi çözemez. Gözün gücü sınırlıdır; göz herşeyi göremez. Kulağın gücü sınırlıdır; kulak her sesi duyamaz. Zaten öyle oılsaydı uykusuzluk kaçınılmaz olurdu. Bir hücre içindeki madde arası geçişin sesi... Eğer böyle olsaydı akıl sağlığını koruyabilen bir kişi dahi kalmazdı.

    Akıl hayatımızda vazgeçilemez bir fonksiyon. Ama ancak belirli bir alandaki sorularımıza cevap verebilecek güce sahip. Peki, ya o alanın dışında cereyan eden hadiseler? Gerçekler? Akıl kendi kavrama gücü dışındaki gerçekler karşısında iflas bayrağını çekiyor. İşte bizler o alana iman alanı diyoruz.

    Diyeceklerim bu kadar.

    Tekrardan belirteyim amacım sizleri hedef almak değil. Kırıcı konuşmamaya çalıştım. Muammada olan kişilere bir yol göstermek amaçlı hazırladım bu metni, bazı kaynaklardan yararlanarak,.
    ...

  2. #2

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    12. sınıf
    maalesef "bence" son derece mantıksız bir yazı. aklın var olup görünmemesi tanrının varlığını kanıtlamaz.
    yazdığınız şeyin özeti şu: akıl vardır ama görünmez. tanrı da görünmüyor.. ozaman tanrı da var.
    bu mantıkla bir çok sonuca ulaşılabilir...

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf
    @dimar'a katılıyorum.
    Yazıda kilit bir nokta var, ateistlerin akıla inandığı varsayılarak yazılmış. Peki ya ateistler akılı beyinle ilişkilendiriyorsa ve beyin varsa onun bir de işlevi vardır şeklinde düşünüyorlarsa, yazının mantıksız olduğunu savunabilirler mi?
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  4. #4

    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    Ateistler Allahın (C.C) o kadar nimetlerini yalanlıyorlar.Yaratıcı olmadığına , evrende her şeyin olasılıkla gerçekleştiğini savunuyorlar.Peki kainat kurulduğundan bu yana neden henüz yok olmadık ? İnsan , çok az düşünse , sonuca ulaşacak elbet.
    https://www.matematiktutkusu.com/for...icaksiniz.html (Allahın Müthiş Yaratma Sanatı (Matematik) Hayran kalıcaksınız)

    Bu videoyu bir kaç gün önce eklemiştim.Allahın Yaratma sanatıyla ilgili bence bunu izleyen bir kişi (Eğer mantıklı düşünebiliyorsa) bir şeylerin var olduğuna , tüm kainatı yöneten tek bir kişinin (Hatta kişi değil de , muhteşem bir varlığın olduğuna ) inanmaları gereklidir diye düşünüyorum.Sadece kendi yorumum.

  5. #5

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Arkadaşım ilk önce üslubuna dikkat etmeni isterim.
    .
    Şimdi bir yaratıcı olduğunu kanıtlayan en az 10 metin daha yazabilirim bu uzunlukta. Ben bu denemeyi videonun verdiği tesirle ve hışımla yazdım. Hele videoda bir ateistin söylediği "Elhamdülilah ateistim" sözü beni çığrımdan çıkardı ve videoda görmediğim birşeye inanmam bu bana mantıksız geliyor mantığı olduğu gibi sadece bu yönde yazdım yazımı.
    .
    Senin ki sanırsam düzmantık, bu metinden sadece böyle birşey çıkarman.... Susuyorum.
    ...

  6. #6

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı Admin'den alıntı Mesajı göster
    • Forumda Dini ve Siyasi konuların geçtiği mesaj atımları yasaktır bu tür içeriklerin tartışılması yıllar süren deneyim sonrasında bir noktaya ulaşamadığı görülmüş ve gerginlik yaratması yüzünden tartışılması yasaktır. Eğer ki yapılan kural ihlali moderatörler tarafından görülürse konu silinecektir.

  7. #7

    Grubu
    Site sahibi
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Arkadaşlar, saygı boyutlarında devam ettiği sürece konu yayında kalmaya devam edebilir.

  8. #8

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    12. sınıf
    Alıntı FurkanTemel'den alıntı Mesajı göster
    Arkadaşım ilk önce üslubuna dikkat etmeni isterim.
    .
    Şimdi bir yaratıcı olduğunu kanıtlayan en az 10 metin daha yazabilirim bu uzunlukta. Ben bu denemeyi videonun verdiği tesirle ve hışımla yazdım. Hele videoda bir ateistin söylediği "Elhamdülilah ateistim" sözü beni çığrımdan çıkardı ve videoda görmediğim birşeye inanmam bu bana mantıksız geliyor mantığı olduğu gibi sadece bu yönde yazdım yazımı.
    .
    Senin ki sanırsam düzmantık, bu metinden sadece böyle birşey çıkarman.... Susuyorum.
    hadi ya, demek yaratıcı oldugunu kanıtlayacaksın. o yüzden yıllardır "kanıtlanan bir şey" bilim adamları tarafından araştırılıyor... ne ilginç değil mi?

  9. #9

    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    Alıntı dimar'den alıntı Mesajı göster
    hadi ya, demek yaratıcı oldugunu kanıtlayacaksın. o yüzden yıllardır "kanıtlanan bir şey" bilim adamları tarafından araştırılıyor... ne ilginç değil mi?
    Burada adam akıllı , üslubunda konuşuyoruz , tartışıyoruz!Dimar! Hadi ya ! Gibi iddialı iddialı , alaylı alaylı sözler konuşmayın!Burası bir forum! Adam akıllı , sakin geçinip kullanalım! Haddinizi bilin ! Herkesin bir haddi vardır ! Uyması gereken bir kural vardır.

  10. #10

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Oradaki kanıtlama kelimesi cümleyi sakata getirmiş, haklısın. Bu cümleyi kurarken anlatmak istediğim; bizim atalarımızın birer maymun olmadığı, evrendeki bu ölçülü- biçili mükemmeliyet dolu sırların herkesten üstün ilahi bir kudret tarafından yapıldığıdır -bana göre-.

    Ben 12. sınıfa yeni geçtim ve felsefeyle burdaki çoğu kişi gibi 11. sınıfta tanıştım. Düşündüğüm, aklımdaki mistik sorulara bu ders sayesinde düşünerek, araştırarak ve okuyarak ulaştım.

    Felsefeyle ilgileneli henüz bir sene olmayan bir öğrencinin böyle bir yazının kaleminden çıkmış olması sağlıklı değil ama Dimar emin ol ki felsefe ile ilgili senden daha çok bilgi birikimine sahibim ve son bir senede felseyle ilgili okuduğum makalelerin buudu yok.

    Henüz toy olduğum için metindeki büyük eksikliğim akıl ve beyin arasındaki ilişki. Bunun farkındayım. Uzun bir araştırma yapmam, epey düşünmem geeek kusursuz bir tez koyabilmem için ortaya öyle bir yılla, okunulan iki elin parmak sayısını geçmeyen kitaplarla olacak değil. Videoda izlediğim arkadaşlara cevap olarak hazırlamıştım. Okudum, çoğu içime sindi paylaşayım dedim.

    Ama Dimar, çizmeyi aşıyorsun. 12. sınıftasın ama tanımadığın, henüz yüzünü bile görmediğin bir kişi ile nasıl konuşacağını bilmiyorsun.
    ...


 
2 sayfadan 1.si 12 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları