sinavkizi 22:58 14 Mar 2012 #11 Kafam karıştı

, cevap D şıkkıysa neden diğerleri olmuyor onu da açıklayabilir misiniz ?
arkadaşımızın söylediğinden anladığım kadarıyla, o şu açıdan baktı :
hal ekleri çekim ekleridir. can-dan sözcüğündeki "-dan" ise yapım ekidir. Çekim eki olmayan bir ek nasıl hal eki olabilir?, diye.
şimdi de benim sorumun cevabını istiyorum ondan.
duygu95 23:01 14 Mar 2012 #12
arkadaşımızın söylediğinden anladığım kadarıyla, o şu açıdan baktı :
hal ekleri çekim ekleridir. can-dan sözcüğündeki "-dan" ise yapım ekidir. Çekim eki olmayan bir ek nasıl hal eki olabilir?, diye.
şimdi de benim sorumun cevabını istiyorum ondan.

Bence Korkusun
dan bir daha sobaya yaklaşamaz cümlesinde korkusundan dolaylı tümleç oluyor. -den hal eki alan isimlerde genelde dolaylı tümleç oluyor. Bu yüzden olabilir belki. Zaten Korkusundan vazgeçti dersek burada ayrılma anlamında da oluyor.
duygu95 23:03 14 Mar 2012 #13
Ben de şu soruyu sorayım bir sözcüğün görev yönünden incelenmesi istendiğinde onun isim,sıfat,zarf gibi durumlarına mı bakıyoruz. Yoksa özne dolaylı tümleç gibi ögelere mi. ?
atena 23:05 14 Mar 2012 #14
-den eki cümlede dolaylı tümleç yapıyor bi yerden ayrılma anlamı katar cümleye yani cümledede: kortuğundan sobanın yanından ayrılma anlamı var
sinavkizi 23:05 14 Mar 2012 #15
çok mu anlamsal irdelemişim yahu..
duygu95 23:08 14 Mar 2012 #16
Şu soruya da cevap alırsam. Testimi bitirebileceğim
Ben de şu soruyu sorayım bir sözcüğün görev yönünden incelenmesi istendiğinde onun isim,sıfat,zarf gibi durumlarına mı bakıyoruz. Yoksa özne dolaylı tümleç gibi ögelere mi. ?
atena 23:08 14 Mar 2012 #17
sıfat zarf gibi özelliklerine bakıyoruz cümledeki görevi o cümleyi sıfatmı zarfmı bileşik fiil cümlesimi .... yapıyo onlara bakıyoruz
duygu95 23:10 14 Mar 2012 #18 sıfat zarf gibi özelliklerine bakıyoruz cümledeki görevi o cümleyi sıfatmı zarfmı bileşik fiil cümlesimi .... yapıyo onlara bakıyoruz
Tamamdır..
Sayım sonuçları henüz açıklanmadı
Bana
düşünme payı bırakmadınız.
tamlamalarından altı çizililerin görevleri aynı oluyor o halde. Değil mi ?
atena 23:12 14 Mar 2012 #19
hı
mm bakayım dur biraz önce anlamadım bian
duygu95 23:14 14 Mar 2012 #20 hı
mm bakayım dur biraz önce anlamadım bian

Cümlenin tamamını yazdım şimdi daha net olur heralde.