1. #1

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    ÖSYM’nin Yeni Sınav Sistemi Belli Oldu

    ÖSYM gelecek yıldan itibaren sınav sistemini sil baştan değiştirecek. Sınavlar artık elektronik yapılacak, adaylar randevulu sınava girecek, soru havuzu oluşturulacak, çoktan seçmeli değil, soru ve cevaplar yayınlanmayacak. Adaylar için emanetçi dolabı vermeyi hazırlayan ÖSYM, uzun süren sınavlarda yaşanan tuvalet yasağını da sınavları ikiye ayırarak çözmeyi planlıyor.
    Başta üniversite sınavı ve memurluk sınavları olmak üzere her yıl yaklaşık 10 milyon adayı sınava alarak değerlendiren ÖSYM gelecek yıldan itibaren yeni sınav sistemlerini uygulamaya başlayacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve ekibinin 2 yıldır üzerinde çalıştığı modelin ayrıntıları şöyle:

    ELEKTRONİK SINAV DİL’DE BAŞLAYACAK

    ÖSYM; elektronik sınav uygulamasını ilk olarak Yabancı Dil Sınavı’nda (YDS) uygulamaya başlayacak. 2014 yılından itibaren yabancı dil sınavlarında adayların konuşma-dinleme-yazma-okuma becerileri bilgisayar üzerinden ölçülecek. Yabancı Dil Sınavı için ÖSYM soru havuzu hazırlığına başladı. Randevulu sınavı 2015 yılından itibaren tüm sınavlar için uygulamayı planlayan ÖSYM, yıl içerisinde 4-5 kez sınav yapmayı planlıyor. Adayın en yüksek puanı dikkate alınacak. Aynı adayın istediği kadar sınava girme hakkı olabilecek. Yaklaşık 3 bin kişi kapasiteli 30-40 tane ÖSYM sınav binası yapılacak. Böylelikle 2 ay gibi bir sürede 2 milyon kişiye sınav yapılabilecek. Sistem uygulamaya geçerse, adaylar sınavdan çıkar çıkmaz sonucu öğrenebilecek.

    AÇIK UÇLU SORULAR

    ÖSYM, adayların 5 seçenekli test usulü sınavdan da kurtaracak. Öğrencilerin analiz, düşünme gibi yeteneklerini kullanamadıkları sadece ezbere dayalı test sınavına ilişkin eleştiriler üzerine ÖSYM, üniversite sınavında açık uçlu sorular deneyecek. İngiltere’de Pearson Ölçme Merkezi’nin uyguladığı modeli Türkiye’ye uyarlayacak olan ÖSYM, 2014 yılı sınavında öğrencilere test sorularının yanı sıra açık uçlu sorular da soracak. Soruların yüzde 25’i açık uçlu olacak. Bu sistemde, adaya, ilgili konuda bir soru sorulup, bildiklerini yazması istenecek. Böylelikle adayların, üst düzey bilişsel yetenekleri de ölçülme şansı bulacak. Değerlendirme sırasında öncelikle adayların cevap kâğıtları taranıyor. Okuyucuların değerlendirmesi, elektronik olarak sisteme kaydediliyor.

    AYRI UZMAN SINAVI DEĞERLENDİRECEK

    Adayların cevap kağıtları isim belirtilmeden üç ayrı uzmana birbirlerinden habersiz olarak gönderilecek. Uzmanlar bu kağıtları cevaplayarak puan verecek. Puanların ortalaması alınacak. Açık soruları birbirlerinden habersiz inceleyen uzmanların değerlendirmesinde çok farklı puanlar olursa cevap kağıdı tekrar uzmanlara gönderilerek yeniden okumaları istenecek. Böylece ÖSYM aynı zamanda uzmanları da takip etmiş olacak.

    SORU HAVUZU KURULACAK

    ÖSYM’nin yıllardır tartışılan soru havuzu uygulaması da gelecek yıldan itibaren uygulamaya başlayacak. ÖSYM, her branşta üniversitelerden kanunun uzmanlarından sorular hazırlamasını isteyecek. Sorular, ilgili kontrollerden geçtikten sonra havuzda birikecek. ÖSYM sınav uzmanları sorular üzerinde değişiklikler yapacak. Kim ne soru hazırladığını ve ne zaman yayınlanacağını bilemeyecek. Böylelikle soruların sızdırılması gibi ihtimal de ortadan kalkmış olacak. Yüzbinlerce soru havuzda biriktikten sonra ÖSYM, elektronik ve randevulu sınav ile havuzdan rastgele seçtiği sorularla sınav yapabilecek. Sınavlarda soruların eşdeğerliğini de ÖSYM uzmanları belirleyecek. Bu sınav yöntemi İngiltere’nin (İLTS) ve ABD’nin (TOFEL) sınavlarında başarıyla uygulanıyor.

    SORULARA YAYIN YASAĞI

    ÖSYM, yeni sınav sistemiyle birlikte sınav soru ve cevaplarını internet ya da başka bir yayın organında yayımlamayacak. TBMM’de görüşülmekte olan Memurlar Kanun Taslağı’nın içine alınan bir düzenleme ile ÖSYM sınavları Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışına çıkarılacak. Böylelikle adaylar, ÖSYM’ye Bilgi Edinme Kanunu kapsamında soru ve cevapları isteme hakkı da olmayacak.

    EMANET DOLABI

    ÖSYM, sınav güvenliğine ilişkin alınan önlemler kapsamında zor duruma düşen adaylar için de bazı çalışmalar yürütüyor. Adayların çanta dahil hiçbir eşyasının alınmadığı sınavlar için Emanet Dolabı yapılması planlanıyor. Böylelikle adaylar, araba, ev anahtarı, cüzdan gibi malzemelerini emanet dolabına bırakabilecekler.

    TUVALET ÖNLEMİ

    ÖSYM yönetim kurulunun son olarak üzerinde çalıştığı bir diğer çalışma ise 3.5 saat süren Yükseköğretime Giriş Sınavı’da (YGS) adayların yaşadığı tuvalet sorunu. ÖSYM yönetim kurulu sınav güvenliği kapsamında tuvalet yasağını kaldıramayacaklarını ancak Lisans Yerleştirme Sınavı’nda olduğu gibi YGS’de de sınavın Cumartesi-Pazar ikiye bölünerek daha kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

    Kaynak ; LYS-YGS devri bitti ÖSYM?nin Yeni Sınav Sistemi Belli Oldu

    Şu soru açıklamama mantığı nedir? Günah almak istemem ama aklımdan da geçmiyor değil şu kayırma işi. Şu açık uçlu sorular dâhi; tek tek tarayıcıdan geçirilip; hangi profesörün nasıl puanladığı gösterilmeli ki şikayet hakkı doğup adalet sağlansın. Bir de süre konusunu da ayarlarsa iyi olmuş ama dediğim gibi sorular mutlaka yayınlanmalı.
    ...

  2. #2

    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite
    Çok bir fark yaratacağını sanmam. Çoktan seçmeli sistemde başarılı olan açık uçlu sorularda da başarılı olacaktır. Bu sistem ancak açık uçlu soru yanıtlarının yapısına, oluşturulma biçimine de dikkat edilirse kısmen başarılı olur. Ama gereği var mıydı, bilmiyorum. Sonuçta üç uzman yerine optik form okuyucu tarafından değerlendirilmek isteyenler olabilir. Bu arada emanet dolabı ve ÖSYM binası uygulamaları olumlu.

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı Ttretn'den alıntı Mesajı göster
    Çoktan seçmeli sistemde başarılı olan açık uçlu sorularda da başarılı olacaktır.
    Burası doğru; ama çoktan seçmeli sistemde başarısız olan açık uçlu sorularda başarılı olabilir. Bu kıstasta var. Aynaya bakınca görebiliyorum o potansiyelde biri.
    ...

  4. #4

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    ne zaman olacak bu?
    İstanbul Tıbbiyesi

  5. #5

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı Heisenberg'den alıntı Mesajı göster
    ne zaman olacak bu?
    Adı büyükler hariç kimsenin bu haber metni haricinde ekstra bir şey bildiği yok. Haber metninde de belirsiz tarihler var. Kesinleşmiş bir şey ise en yakın zamanda mevzuatta yayımlarlar.
    ...

  6. #6

    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    Fena değil aslında.
    Soruları yayımlamama mantığı bence şöyle , eğer soruları verirlerse soru çeşidi kalmayacaktır.
    Birkaç yıldır olduğu gibi her yıl neredeyse aynı sorular.
    Henüz kesinleşmemiş bir söylenti zannımca ÖSYM üzerinde çalışıyor güzel ve adil bir yöntem bulacaklarına eminim.
    Ösym başaracaktır bunu.

  7. #7

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    soruların yayınlanmama sebebini anlayamadım saçmalık bu
    ygs nin iki günde yapılması da pek doğru gelmedi bana ygs zamana ve hıza dayalı bir sınav 4 dersinde aynı anda yapılması daha doğru şimdiki gibi.
    açık uçlu soru sormaları da güzel bir uygulama olmuş

  8. #8

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    12. sınıf
    Şimdi bu sistem bu sene başlıyor mu ?

  9. #9

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı tenten1'den alıntı Mesajı göster
    Şimdi bu sistem bu sene başlıyor mu ?
    bkz.: https://www.matematiktutkusu.com/for...tml#post124309 (ÖSYM’nin Yeni Sınav Sistemi Belli Oldu)
    ...

  10. #10

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    bu kadar çok kişinin girdiği bir sınavda klasik soruların olması objektif ölçme ve değerlendirmeyi bozar. bunun yerine (özellikle seçenekleri) daha özenli hazırlanmış biraz daha zorlaştırılmış test sorularıyla benzer bir etki sağlanabilir. böylece sınava girenler arasındaki adalet de zedelenmemiş olur.

    ayrıca sınav sisteminden memnuniyetsizlik nedir onu da anlayabilmiş değilim. yeni sistemle daha çok öğrenci üniversiteye girmeyecek , o sayı kura bile çekseniz aynı. hala anlamayan varsa hatırlatayım dedim.

    10 tanecik klasik soru bile sorulsa okunacak 20 milyon klasik soru , 3 defa okunacağından da 60 milyon soru değerlendirmesi demek ki bunun için istihdam edilecek değerlendiricilerin sayısını ve ücretini düşünemiyorum. soruların değerlendiricilerle buluşturulması bile başlı başına büyük bi yük olacaktır. böyle gereksiz sistemlere harcanacak kaynakla daha fazla kişiye üniversite eğitimi ve en önemlisi daha fazla mezuna iş imkanı oluşturulabilir.


 
2 sayfadan 1.si 12 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. Limit Sorusu( Cevap Belli Çözüm Yok)
    oziii bu konuyu 12. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 12 Kas 2013, 01:12
  2. Hiç Merak Eden Oldu Mu ?
    duygu95 bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 29 Tem 2013, 06:06
  3. 4 İşlem tarih oldu
    Majestic9 bu konuyu Eğlence forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 28 Haz 2013, 01:08
  4. Okulların açılmadığı nereden belli?
    ömer_hoca bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 2
    Son mesaj : 12 Eyl 2011, 12:25
  5. [Ziyaretçi] sayıların belli bir kurala göre dizilişi
    hüseyin nazik bu konuyu Özel matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 0
    Son mesaj : 16 Mar 2011, 02:47
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları