-
k+l>8
m+l>7
k+m>5
k<5
m<5
l<7
alttaki k,l ve m için olan eşitsizlikleri 2'li olarak toplayalım.
k+m<10
k+l<12
m+l<12
eşitsizliğin diğer uç kısmına başta yazdığım 3 eşitsizliği ekleyelim
5<k+m<10
8<k+l<12
7<m+l<12
3 eşitsizliği toplayıp 2'ye bölünce
10<k+l+m<19 geliyor. k+l+m=11
kontrol eder misin
-
aslinda dogru diyorsunuz k,l,m icin tam sayi dememis, sonuc icin tam sayi olmali demis. hepsine 11/3 de diyebiliriz. hmm
-
-
hayir ama hepsi icin 11/3 dedigimizde k+l>8 sarti saglanmiyor........ k+l+m=11 denklemini ve diger esitsizlikleri saglayacak bir sey bulamiyorum.
-
Önemli olan değer bulabilmemiz değil bence, zaten değer bulmayla ilgili bir soru olsaydı k,l,m tamsayı olsun falan derdi. Önemli olan eşitsizlikleri kullanıp toplamın bulunduğu eşitsizlikten sayıyı seçmek. Ayrıca niye hepsi için 11/3 dediniz? 11/3,11/3,8 üçgeni sağlanmıyor mesela
-
Sayın MKE...
çözümünüzü biraz daha ayrıntılı inceleyelim...
k+l>8 doğru!
ancak k+l ifadesini 8 e yaklaştırmak için APC açısını 180 e götürmemiz gerekli. başka bir deyişle m(APC)<180 için k+l>8;
m+l>7 doğru!
m(BPC)<180 için m+l>7 yazılabilir;
k+m>5 doğru!
m(BPC)<180 için k+m>5 yazılabilir.
k+l+m<10 doğru!
m(APC)+m(BPC)+m(APB)<540 için k+l+m>10
Gördüğünüz gibi bu çok iyimser bir yaklaşım oldu çünkü bu üç açının toplamı 360 a eşit!
aynı yaklaşımı k+l+m<19 için de yaparsanız çok iyimser bir eşitsizlik elde ettiğinizi görebilirsiniz zira k+l+m değerini 19 a yaklaştırmak için m(APC)+m(BPC)+m(APB) değerini 0 a yaklaştırmak gerekir. oysa gerçekte bu mümkün değildir... Çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim ancak yeterli değil, uğraşmaya devam! saygılarımla... :)
-
Uçmuşum ben kusura bakmayınız.
-
Ah ben yatiyorum, size iyi geceler! YGS'ye bu kadar az kalmisken bu kadar gec yatmak dogru olmadi, konu da asti gitti :D bu arada daha demin bazi esitsiliklerin farkini alarak k,l,m icin daha dar araliklar cikabilecegini gordum. denemediyseniz ordan da bir bakin.
-
Ne kusuru... probleme verdiğiniz yanıt kesinlikle yanlış değil sadece biraz eksik... zira soruda çevresi 20 olan bir üçgenden bahsetseydi çözümünüz tamamen doğru olacaktı...
-