1) Hidayet bir basketbol maçında 1,2 ve 3 sayılık 14 atış yapıp takımına toplam 37 sayı kazandırıyor.Buna göre,Hidayet'in 3 sayılık atışları,1 sayılık atışlarından kaç fazladır?
(cevap 9)
2) Bir adam önce 6 adım kuzeye 5 adım batıya,tekrar 6 adım kuzeye,sonra 5 adım batıya gidiyor.Bu adam aynı şekilde toplam 70 adım atarak geldiği yere direk gitseydi kaç adımda ulaşırdı?
(cevap 50)
3) Cemşit ile Hurşit aynı anda,aynı yerden adım atmaya başlıyor.Cemşit 3 metre güneye 2 metre batıya,Hurşit ise 9 metre kuzeye,3 metre doğuya gidiyor.Son durumda Cemşit ile Hurşit'in arasındaki uzaklık kaç metredir?
(cevap13)
4) Bir çocuğun 35 kalem pili ve bir kalem pille çalışan oyuncağı vardır.Dolu pillerin sayısı,boş olanların üç katından üç fazladır.Boş ve dolu kalem piller bir arada olduğna göre,oyuncağın çalıştırılabilmesi için en kötü ihtimalle kaç kalem pil denenmelidir?
(cevap 9)
5) Bir kitabın son 6 sayfasının sayfa numaraları toplamı 831 dir.Buna göre,bu kitap kaç sayfadır?
(cevap141)
C-3)
Doğrusal ve yatay olan değerleri toplarsak 5 ve 12 değerlerini buluruz ve 5-12-13 üçgeni oluşur.
C-4)Dolu=3x+3
Boş=x olur.
Toplam 35 olduğuna göre x=8 olur.En kötü ihtimalle boş olan sekiz pili çekeriz ve 9. çekişimizde kesinlikle dolu çekeriz
2)
6 kuzey 5 batı yürümesini 6 defa tekrar ettiğinde 66 adım atmış olur.
Son 4 adımı kuzeye atar.
Batıya toplam 30 adım, kuzeye toplam 40 adım atılmış olur. Son nokta ile ilk nokta birleştirildiğinde 30-40-50 dik üçgeni elde edilir.
4.soruda zaten 8 boş pil yok mu?8 defa denedik 9.sunda bulduk o zaman 9. pil denediğimiz boş pil değil aradığımız dolu pil olur yani öyle olmaz mı?8 defa deneyip 9.sunda bulmamışmıyız?Bulduysak deneme olmaz ki.
4.soruda zaten 8 boş pil yok mu?8 defa denedik 9.sunda bulduk o zaman 9. pil denediğimiz boş pil değil aradığımız dolu pil olur yani öyle olmaz mı?8 defa deneyip 9.sunda bulmamışmıyız?Bulduysak deneme olmaz ki.
Doğru söylüyorsun. Sonuncuyu deneme olarak saymamamız gerekir ama, şu mantık düşünülüyor. 8 denemede boş pilleri bitiriyorsun. 9. sunda ise doluyu buluyorsun. Yani, 8. denemede hem boş pilleri eleyip, aynı anda doğru pili bulduğun kabul edilmiyor.