_DmC_ 19:51 09 Nis 2014 #1
x,y,z sayıları sırasıyla a,b,c sayıları ile orantılı(doğru orantılı) ise,
olur diyor kitapta.
Takıldığım nokta şurası :
Ben x,y,z sayıları sırasıyla a,b,c sayıları ile orantılı ifadesinden diyorumki x sayısı a ile doğru orantılıdır diyip x/a yazıyorum , y sayısı b ile doğru orantılı diyip y/b ve z sayısı c ile doğru orantılı diyip z/c yazıyorum.
şeklinde 3 oran oldu buraya kadar sorun yokta bu üç oran neden birbirine eşit olduğunu anlamadım yani x/a nın sonucu farklı y/b nin sonucu farklı z/c nin sonucu farklı neden olmasın ? 3 oranın birbirine eşit olmasını gerektiren durum ne ?detaylı açıklayabilirseniz çok iyi olur, Yardım ederseniz sevinirim.
svsmumcu26 20:02 09 Nis 2014 #2
x,a ile y,b nin farklı olması bir amaç teşkil etmez amacımız oranları sabit tutmaktır.
x=3 , a=1 olsun
y=6 , b=2 olsun ne fark eder oran hep sabit 3 oran/orantı da payın paydanın katı veya paydanın payın katı olmasına dikkat ederiz.
_DmC_ 22:47 09 Nis 2014 #3
x,a ile y,b nin farklı olması bir amaç teşkil etmez amacımız oranları sabit tutmaktır.
x=3 , a=1 olsun
y=6 , b=2 olsun ne fark eder oran hep sabit 3 oran/orantı da payın paydanın katı veya paydanın payın katı olmasına dikkat ederiz.
yazdıkların doğru onda sorun yokta
x,y,z sayıları sırasıyla a,b,c sayıları ile orantılı(doğru orantılı) < bu ifadeden ben alttaki oranları neden yazamam orantılı diyorsa illa 3 oranın sonucu birbirine eşit olmak zorundamı bu şarta göre ?
yine orantılı olamazlar mı x sayısı a sayısıyla orantılı , y sayısı b sayısıyla orantılı , z sayısı c sayısıyla doğru orantılı olsunlar diyemezmiyim ? yoksa benim yanlıs anladıgım yer surasımı orantı en az iki oranın eşitliği demek ve ben burda bulduğum 3 oranı birbirine eşitlemem gerektiğini mi anlatmak istiyor orantılı demekle ?
svsmumcu26 22:59 09 Nis 2014 #4
tabii ki orantılı olur.Bilakis,öyle bir şart yok.
y/b=2/7 ise y=2 ile , b=7 ile orantılıdır diyebiliriz.
x,a ile doğru orantılıdır da diyebilirsiniz.
Tükenir Kalem 23:02 09 Nis 2014 #5
x,y,z sırasıyla a,b,c ye göre orantılı olduğu için birbirine eşitlemek zorundayız.Yani zaten birbirlerine bağlı şekilde orantılı olmasalar,orantılı olamazlar.
_DmC_ 23:49 09 Nis 2014 #6 x,y,z sırasıyla a,b,c ye göre orantılı olduğu için birbirine eşitlemek zorundayız.Yani zaten birbirlerine bağlı şekilde orantılı olmasalar,orantılı olamazlar.
tabii ki orantılı olur.Bilakis,öyle bir şart yok.
y/b=2/7 ise y=2 ile , b=7 ile orantılıdır diyebiliriz.
x,a ile doğru orantılıdır da diyebilirsiniz.
ben sonucu bağlıyım o zaman x,y,z sayıları sırasıyla a,b,c sayıları ile orantılı diyorsa sırasıyla aldığımız oranlar birbirine eşittir(yani x,y,z ile a,b,c orantılıysa , orantı en az iki oranın eşitliğinden oluşur o halde sırasıyla aldımız oranlar eşittir.) Yani o şarta göre tutupta benim yaptıgım gibi (x/a)≠(y/b) veya (x/a)≠(z/c)
vb. gibi eşitlikler kuramayız kurdumuz oranların 3 üde eşit olmak zorunda
@Svsmumcu26 @Tükenir Kalem
ilgilendiniz için teşekkürler repi kaptınız