nightmare 00:16 20 May 2012 #21
Soruyu değiştirelim. {1,2} elemanlarıyla 4 basamaklı kaç doğal sayı yazılır ? Bu şekilde neden 16 olduğunu anlarız sanırım

valla benim kafama hala yatmadı . neden 4 basamaklı sayı yazalım, kabak gibi matris yazıyoruz

şaka bi yana cidden matris te alt alta seçiyoruz sonuçta 4 bas sayı yazarken yanyana bu bişeyi değiştirmez mi ?
duygu95 00:18 20 May 2012 #22
valla benim kafama hala yatmadı . neden 4 basamaklı sayı yazalım, kabak gibi matris yazıyoruz

şaka bi yana cidden matris te alt alta seçiyoruz sonuçta 4 bas sayı yazarken yanyana bu bişeyi değiştirmez mi ?
İkisi de çarpım yoluyla sayma yöntemi, ama ben sorunun benzediği kalıbı göstermek istemiştim.
2.2.2.2=2⁴ yazabiliriz yani
nightmare 00:24 20 May 2012 #23
çok içime sinmedi ama peki sağol yinede.
duygu95 00:27 20 May 2012 #24 çok içime sinmedi ama peki sağol yinede.
Matris olması bir şeyi değiştrimez.
a₁₁ yerine 2 sayı gelebilir,a₁₂ yerine 2 sayı yazabiliriz,a₂₁ yerine 2 sayı gelebilir, a₂₂ yerine 2 sayı gelebilir.
Bunlarla yazılacak matris 2.2.2.2=2⁴ oluyor. Başka nasıl açıklayabilirim bilmiyorum. Kafana takılan nokta olursa mutlaka sor.
nightmare 00:29 20 May 2012 #25
tamamdır . anladım sanırsam sağol çözümler içinde.
duygu95 00:31 20 May 2012 #26 tamamdır . anladım sanırsam sağol çözümler içinde.
Yardımcı olabildiysem, ne mutlu bana bu arada sorular zevkliydi, bir şeyler öğrenmiş oldum. Sen de saol.
nightmare 00:42 20 May 2012 #27
başarılar duygu .)
biri de şu soruma cevap verirse sevinirim :
lablace kuralı ile determinat hesaplarken biz hep satıra göre aldık okulda ama bir soru karşıma çıktı ve ilk sütun 1-0-0 dı. bende ona göre determinat hesapladım ve doğru çıktı. yani a11.A11+a12.A12+a13.A13 yaptım. bu tesadüfen mi oldu yoksa sütuna görede alabilirmiyiz , açıkçası alınması bana mantıklı geldi ama yine de emin olmak istedim.
duygu95 00:46 20 May 2012 #28 başarılar duygu .)
biri de şu soruma cevap verirse sevinirim :
lablace kuralı ile determinat hesaplarken biz hep satıra göre aldık okulda ama bir soru karşıma çıktı ve ilk sütun 1-0-0 dı. bende ona göre determinat hesapladım ve doğru çıktı. yani a11.A11+a12.A12+a13.A13 yaptım. bu tesadüfen mi oldu yoksa sütuna görede alabilirmiyiz , açıkçası alınması bana mantıklı geldi ama yine de emin olmak istedim.
Onun nedeni, bu kuralı sıfırın çok olduğu satır veya sutuna uygularsan sana sadece kolaylık sağlar. Yoksa sadece satıra ya da sadece sutuna diye bir kural yok istediğin gibi yapabilirsin. Sana tavsiyem sıfırın çok olduğu bölümü seçersen daha çabuk ulaşırsın sonuca.
nightmare 00:48 20 May 2012 #29 Onun nedeni, bu kuralı sıfırın çok olduğu satır veya sutuna uygularsan sana sadece kolaylık sağlar. Yoksa sadece satıra ya da sadece sutuna diye bir kural yok istediğin gibi yapabilirsin. Sana tavsiyem sıfırın çok olduğu bölümü seçersen daha çabuk ulaşırsın sonuca.
anladım sağol genelde okulda sürekli satırla yaptığımız için biraz garip gelmişti sütuna uygulamak
duygu95 00:52 20 May 2012 #30 anladım sağol genelde okulda sürekli satırla yaptığımız için biraz garip gelmişti sütuna uygulamak

Başarılar...