MatematikTutkusu.com Forumları

Matematik forumunda dil anlatım sorusu

1 2 Son
korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 14:49 23 Tem 2011 #1
Annemin teyzemi göresi geldi cümlesini ögelerine ayırınız

Луна 17:36 23 Tem 2011 #2
Annemin(Özne) teyzemi(nesne) göresi geldi(yüklem)

Umarım doğrudur.

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 17:43 23 Tem 2011 #3
özne kim sorusuna cevap vrir ancak annemin göresi geldi yüklem kim göresi geldiannem olacak ancak in eki sorun yaratıyo

Луна 18:05 23 Tem 2011 #4
özne kim sorusuna cevap vrir ancak annemin göresi geldi yüklem kim göresi geldiannem olacak ancak in eki sorun yaratıyo
Bu cümle atasözü falan olmadığına göre "göresi geldi"'yi özledi ile değiştirebiliriz.
"Annem teyzemi özledi"="Annemin teyzemi göresi geldi" buradaki "in" eki deyimden kaynaklandığı için özneye sorduğumuz soruyu etkiliyor.

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 18:45 23 Tem 2011 #5
değiştirmek olmaz yyüklem göresi geldi okulda ki edebiyat hocalarına sorduğumda onlarda bir kanı getiremedi

Луна 18:51 23 Tem 2011 #6
değiştirmek olmaz yyüklem göresi geldi okulda ki edebiyat hocalarına sorduğumda onlarda bir kanı getiremedi
Bilmiyorum onlar neden bu yolu söylemediler ama bende öğretmenlerimden böyle öğrenmiştim. Benim keşfim olmadığı için doğru olduğunu düşünüyorum. Bu türde bir yazı hatırlıyorum, eğer bulabilirsem detaylı açıklamasıyla birlikte resmini çekip göndereceğim. Umarım bulabilirim.

mürşde - ait kullanıcı resmi (Avatar) mürşde 23:11 23 Tem 2011 #7
Nickini yazamadığım arkadaşa katılıyorum
Özne annemin olmalı.
Zaten Göresi geldi gibi bir yüklem kullanılcaksa cümle
Annem göresi geldi olmaz.
Öznesiz de bir cümle bulunmaz.
Göresi gelen kim ?
-annem
oradaki in eki cümlenin öğesini değiştirmez bence.
Özne yüklemi yapan yerine getiren kişi demekse eğer
Annemin sözcüğü anlam olarak bunu karşılar.
Bu kadr sözün üstüne şunu da ekliyim
Tabi bilemiyorum yine de..
Belki de söylediklerimde bir yanlışlık vardır.

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 23:21 23 Tem 2011 #8
ben edebiyat öğretmenlerine sordum okuldaki edebiyat öğretmenleri zümresi karar veremedi bence farklı bir yöntemi var ama nasıl bilmiyorum

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:28 23 Tem 2011 #9
kim geldi?
annemin göresi

şaka bi yana Lunanın dediği gibi özne annedir. kim sorusuna cevap vermek sadece bir kısayoldur. özne kim sorusuna cevap veren olarak değil eylemi gerçekleştiren, işi yapan ... olarak tanımlanır.

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 23:41 23 Tem 2011 #10
aslında şimdi cümleyi şöyle düşünelim annemin canı teyzemi göresi geldi asıl anlam bu çıkıyor ama burda eylemi gerçekleştiren annemi yoksa annenin canımı edebiyat zümresi bayağı uğraştı ama matematikçilerden daha mantıklı cevaplar geliyor

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm