MatematikTutkusu.com Forumları

Rölativite Çıkmış Soru

1 2 Son
Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 23:22 25 May 2014 #1
Boşlukta ışık hızına yakın v büyüklüğündeki hızla hareket eden m kütleli bir parçacıgın göreli kinetike enerjisi 0,25 mc^2 dir.

Bu parçacıgın göreli momentumunun buyuklugu kaç mv dir?.

Benim bildiğim çözümden toplam enerji 1,25 mc^2 dir. Buna göre v=0,6 c çıkar. Momentum formulu de bildiğim kadarıyla (görelilik çarpanı).m.v=P dir. Yani 5/4.m.0,6=3/4 geliyor sonuç. Fakat cevap 5/4 nerede hata yapıyorum? Birimi mc değil de mv vermesi bir şeyi değiştirir mi?

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 02:12 26 May 2014 #2
Ek = E-E0
Ek = mc²-m0c² kinetik enerji bize verilmiş zaten,yerine yazdığımızda m kütlesini 5/4 m0 olarak buluruz.
P=mv formülünü kullandığımızda P=5/4 m0v bulunur.

mc yerine mv sorduğu için zaten tekrar hızını mc'ye göre neden hesaplıyoruz ki ?

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 03:16 26 May 2014 #3
Olay birimde diyorsun yani

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 03:34 26 May 2014 #4
Buna göre v=0,6 c çıkar demişsin ama soru bizden kaç mc'dir demiyor ki kaç mv'dir diyor..Sanırım o mv'de m0v olarak kast edilmiştir..
Bu yüzden ışık hızına göre hesaplamamıza gerek yok,öyle olsaydı senin çözümün doğru olurdu..

yektasimsek 03:50 26 May 2014 #5
Yeni müfredata göre kütle değişmez.Bu çıkmaz yani, göreli kütle yok.Çözümü burada: 2011 LYS FİZİK SORU ÇÖZÜMLERİ AKILLI TAHTA İLE SORU 30 - YouTube

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 03:51 26 May 2014 #6
Kütle nasıl değişmez ? Mesela gerilmiş yay ile serbest yayın kütlesi aynı mıdır diyor yeni müfredat ?

yektasimsek 03:53 26 May 2014 #7
ekmek parası, yapacak bir şey yok

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 10:36 26 May 2014 #8
Kütle nasıl değişmez ? Mesela gerilmiş yay ile serbest yayın kütlesi aynı mıdır diyor yeni müfredat ?
Benim bildiğim kadarıyla kütle hiç bir zaman değişmiyor. Sadece einstein ışık hızı herzaman eşit dediği için kütleyi değişiyor gibi alabiliyoruz ancak öncül olarak kütle değişmiştir derse yanlış diye biliyorum.

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 13:31 26 May 2014 #9
Benim bildiğim kadarıyla kütle hiç bir zaman değişmiyor. Sadece einstein ışık hızı herzaman eşit dediği için kütleyi değişiyor gibi alabiliyoruz ancak öncül olarak kütle değişmiştir derse yanlış diye biliyorum.
Özel göreliliğe göre cisimler hızlandıkça kinetik enerjinin bir kısmı kütleye dönüşür..Aynı zamanda hız arttıkça kütle de artar,bu yüzden ivmesini arttırmak zorlaşacağından cisimleri ışık hızına çıkartamıyoruz..Durağan kütleye sahip cisimlerde hiçbir zaman ışık hızına erişemiyorlar,bu yüzden sorularda kütleyi durağan olarak verirler yoksa göreliliğin anlamı kalmaz..Ama dediğin gibi aslında kütleyi şu kadardan şu kadara yükseldi şeklinde alamayabiliriz,onu bilmiyorum..

Benim bilgilerim bunlar,ama dediğim gibi 12.sınıf konularını kendim çalışıyorum..Sadece kaynaklardan öğrendiğim kadar bilgim var,öğretmen anlatımıyla dinlemedim henüz..Hatam olabilir..

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 19:10 26 May 2014 #10
Ben de böyle biliyorum.
Kütle değişmez ki?

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm