MatematikTutkusu.com Forumları

İtme ve Momentum 1 Soru

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 13:38 29 Nis 2014 #1

Burada momentum değişimi için son momentumdan ilk momentumu çıkarmamız gerekiyor değil mi? Cisim yere gene 100 m/s hızla çarpacak. Kütlesi de 2 kg. Son momentumu 100.2=200 N.s ilk momentumu 0. Çıkartırsak 200 çıkmıyor mu? İtme de momentumdaki değişime eşitse o da 200'dür. Ama kitapta şöyle çözmüş bana göre çözüm doğru ama sonda kurduğum mantığa göre yanlış çıkıyor. Cisme uçuş boyunca ağırlığı etki ediyor ve cisim 16 saniye havada kalıyor. Ağırlığı 2.10=20N. Etki süresi 16 sn. old. için itme 20.16=320 N.s bulunuyor. İlk momentum 0 olduğu için momentumdaki değişim de itmeye eşit yani 320

istanbuL. 14:57 29 Nis 2014 #2
Hızları yatay dikey diye ayırdığımızda dikey hız 80 yatay hız 60. burada sorun yok. ama momentumunu sormuyor dikkat edersen. momentum değişimini soruyor. Formülde de zaten direk mV yok, m∆V var. yani hızdaki değişim.. yatay hızda değişim olmadığı için orada herhangi bir momentum değişimi olmaz. o yüzden düşey hız değiştiği için sadece düşey hızdaki momentum değişimine bakacaksın.
Mantığını anlatabildiysem ne mutlu..

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 15:49 29 Nis 2014 #3
Hızları yatay dikey diye ayırdığımızda dikey hız 80 yatay hız 60. burada sorun yok. ama momentumunu sormuyor dikkat edersen. momentum değişimini soruyor. Formülde de zaten direk mV yok, m∆V var. yani hızdaki değişim.. yatay hızda değişim olmadığı için orada herhangi bir momentum değişimi olmaz. o yüzden düşey hız değiştiği için sadece düşey hızdaki momentum değişimine bakacaksın.
Mantığını anlatabildiysem ne mutlu..
Cevabın için sağol. Anladım. İlk hız yukarı doğru 80 m/s iken son hız aşağı doğru 80 m/s. Yani hızdaki değişim 160, kütlesi de 2 kg. Çarpınca sonuca ulaşıyoruz. Sorumun cevabını da buldum merak ediyorsan:

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm