MatematikTutkusu.com Forumları

İntegral ve diğer terimler.

integralnedemek 20:24 17 Tem 2013 #1
Ben integral, türev, fonksiyon ve vektörü araştırıyorum ama ödev değil, meraktan. Bu terimleri basit bir biçimde açıklayabilir misiniz? Basit derken ben bu konulara yabancıyım. Yani ortaokuldayım. Yardımcı olabilen var mı? Yardım eden olursa çok teşekkürler.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 05:00 18 Tem 2013 #2
integral , toplamdır
türev , değişim hızıdır
fonksiyon , bir girdi grubunu her biri tek bir taneye olmak üzere belirli bir çıktı grubuna götüren yol haritasıdır.
vektör , sayı sayısı vektörün boyutunu belirtmek üzere birkaç tane sayıdan oluşan yapıdır.

çok kısa oldu örneklendirmek gerek

mesela sayı doğrusu üzerinde hareket eden bir çocuk düşünelim.
çocuğun başlangıç noktası orijin yani 0 , hızı da sabit ve 5m/s olsun.

hızın integrali alınırsa çocuğun aldığı yolu bulmuş oluruz. mesela 5 saniye boyunca bu hızın integrali 25m sonucunu verecektir. (integral alma kurallarını bilmediğiniz için bunun üzerinde fazla durmayınız)

hızın türevini alırsak hızdaki değişim hızını buluruz o da 0 dır çünkü hız sabitti. eğer çocuğun bulunduğu pozisyonun türevini alsaydık onun sonucu 5m/s çıkardı çünkü çocuğun yerindeki değişim çocuğun hızıdır.

çocuğun bulunduğu yeri zamana bağlı olarak düşünürsek bu bir fonksiyon olur. çünkü çocuk belirli bir zaman içinde sadece 1 yerde bulunur. mesela bu fonksiyon t=2 saniye girdisini d=5.2=10m çıktısına götürür.

çocuğun bulunduğu noktayı tanımlayan bir vektör de yazılabilir mesela 3. saniyede x=(15) vektörü bu işi görecektir. bu vektör tek boyutludur çünkü tek bir sayıdan oluşmaktadır.

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 05:29 18 Tem 2013 #3
ben de faydalandım sağolun

integralnedemek 21:43 16 Eyl 2013 #4
Teşekkürler, sağolun.

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm