burada cevapı ben 1/2 olarak buldum 1 yönünde fakat yön dogru devir sayısını yanlış bulmuşum soruda iptal edilmiş fakat internette cözümüne baktım cevap 1/2 test kitapcıgında ise altınan not düşülmüş 1 yönünden 1/4 tür diye.
şu şekilde cözüme gittim ;
..K dişlisi 1 tur attıgında 2r.2∏ kadar ip salıcak buna karşılık L de bir tur atacagından kücük dişli makarada r.2∏ kadar diger taraftan alıcak yani toplamda M makarasındaki ip salım degişimi 4r∏-2r∏=2r∏ olucak..
iki makara da sarma yapar. ip toplam 6pi.r kadar kısalacaktır ama bunun sadece 2pi.r kadarı M dişlisinin hareketini gerektirir. (sağdaki 2pi.r yukarı çektiğinden soldakinin 2pi.r kadar kısmı M makarasında harekete neden olmaz diye düşünebiliriz)
galiba buraya kadar aynı düşünmüşüz. sonrasındaysa şu soruyu cevaplamak gerekir benim param senin parandan 20 fazla , sana ne kadar para verirsem ikimizin eşit parası olur? yukardaki soruya 1/2 demek bu soruya 20 demek gibi.
soldaki 2pi.r fazla kısalacaksa denge için M nin sola doğru pi.r hareket etmesi gerekir o da 1/4 turdur.