MatematikTutkusu.com Forumları

fizik-basit makinalar

diffx 12:13 23 Eki 2012 #1
burada cevapı ben 1/2 olarak buldum 1 yönünde fakat yön dogru devir sayısını yanlış bulmuşum soruda iptal edilmiş fakat internette cözümüne baktım cevap 1/2 test kitapcıgında ise altınan not düşülmüş 1 yönünden 1/4 tür diye.

şu şekilde cözüme gittim ;

..K dişlisi 1 tur attıgında 2r.2∏ kadar ip salıcak buna karşılık L de bir tur atacagından kücük dişli makarada r.2∏ kadar diger taraftan alıcak yani toplamda M makarasındaki ip salım degişimi 4r∏-2r∏=2r∏ olucak..

o zaman basit bir denklem ile M icin ;

n.2r.2∏=2r∏

buradan n tur sayısı = 1/2 cıkıcak..

acaba nerede hata yapıyorum ?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 13:12 23 Eki 2012 #2
iki makara da sarma yapar. ip toplam 6pi.r kadar kısalacaktır ama bunun sadece 2pi.r kadarı M dişlisinin hareketini gerektirir. (sağdaki 2pi.r yukarı çektiğinden soldakinin 2pi.r kadar kısmı M makarasında harekete neden olmaz diye düşünebiliriz)
galiba buraya kadar aynı düşünmüşüz. sonrasındaysa şu soruyu cevaplamak gerekir benim param senin parandan 20 fazla , sana ne kadar para verirsem ikimizin eşit parası olur? yukardaki soruya 1/2 demek bu soruya 20 demek gibi.
soldaki 2pi.r fazla kısalacaksa denge için M nin sola doğru pi.r hareket etmesi gerekir o da 1/4 turdur.

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 23:40 23 Eki 2012 #3
hangi kaynakta rastladın soruya?

diffx 13:06 24 Eki 2012 #4
peki hocam teşekkürler..
bu arada femset adlı bir kaynak..

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm