yukarıdaki soy ağacında belirli bir özelliği fenotipinde gösterilen bireyler taralı olarak gösterimiştir.buna göre ilgili özelliğin kalıtımı,
1)otozomal taşınan çekinik
2)x e bağlı çekinik
3)otozomal baskın
4)x e bağlı baskın
genlerinden hangileriyle gerçekleşebilir? cevap=1 ve 3 (x bağlı orada ne kastetmiş?)
2)babası renk körü olan ayşe ile görme bakımından sağlam olan hasan'ın evlilikleri sonucunda ahmet isminde bir erkek çocukları oluyor.ahmet in renk körü olma olasılığı? (1/2)
NOT=bu yazdığım iki tip soruyuda yapamıyorum.sınavım var.açıklayarak yazarsanız çok sevinirim.şimdiden ellerinize sağlık.çok teşekkürler
ilk soruyu incelerken sanki x e bağlı olma durumu biraz yanlış yorumlanmış
ilk şekilde pekala x e bağlı baskın bi durum olabilir, bunun soruya verilen şeklin sağ tarafından faydalanıp annenin rahatsız olmamasına rağmen erkek çocuğun rahatsız olmasından hareketle olamayacağını söylemeliyiz.
ilk soruyu incelerken sanki x e bağlı olma durumu biraz yanlış yorumlanmış
ilk şekilde pekala x e bağlı baskın bi durum olabilir, bunun soruya verilen şeklin sağ tarafından faydalanıp annenin rahatsız olmamasına rağmen erkek çocuğun rahatsız olmasından hareketle olamayacağını söylemeliyiz.
Ama hocam, 1. soruda, X'e bağlı çekinik karakteri incelediğimde eğer baba hasta olmazsa kız çocuğu hasta olamaz ki. Yanlışlık nerede anlamadım ? Ben sadece bir kesitini gösterdim sağlamayan birkaç yer daha olabilir.