Bir araç bir yolun yarısını 20 km/h ile gidiyor. Bu araç yolun diğer yarısını 30 km/h ile tamamladığına göre,
Bu aracın, ortalama sürati nedir? (Cevap:24)
Bir araç bir yolun yarısını 20 km/h ile gidiyor. Bu araç yolun diğer yarısını 30 km/h ile tamamladığına göre,
Bu aracın, ortalama sürati nedir? (Cevap:24)
Matematik Olimpiyatları'yla ilgili soruları özelden cevaplıyorum.
Matematik Olimpiyatları Altın Madalya sahibi, Balkan Olimpiyat Aday Çalıştırıcısı.
Yol=2x km olsun. Yarısı x km olur. İlk kısmını 20 km/h ile x/20 saatte gider. 2. kısmı 30 km/h ile x/30 saatte gider.
Sürat=(Alınan Yol)/(Geçen Zaman)
Sürat=(2x)/(3x+2x/60)=(2x.60)/(5x)=24 km/h
Arkadaşlar sorunun cevabını ben kendim buldum, size de vereyim:
Speed= Distance/Time,
Burada, Distance yani MESAFE* yi kendimiz aklımızdan uydurmalıyız. Ya da , 2X de diyebiliriz.
Ben bir sayı söyledim, sayı 60 olsun.
Öncelikle, toplam distance'yi buluyoruz= 60+60= 120.
Time= Distance/ Speed olduğuna göre, biz burada Speed yerine Velocity (hız, sürat)'i kullanabiliriz.
Time= Distance/Speed, 60/30 + 60/20
Ortalama sürat ise= Toplam Distance / (İlk bölümün mesafesi/ ilk bölümün gittiği hız + ikinci bölümün mesafesi/ ikinci bölümün gittiği hız) olarak hesaplarız:
Ortalama sürat = 60+60/(60/30 + 60/20)
120/ (60/30 + 60/20)
= 120/ (2+3)
= 120/ 5
= 24.
Matematik Olimpiyatları Altın Madalya sahibi, Balkan Olimpiyat Aday Çalıştırıcısı.
Çok teşekkürler, 4 dakika arayla olmuş ama olsun
Rica ederimİngilizce mi okudunuz bölümünüzü? Matematik anlatacak kadar bilmek isterdim İngilizceyi
Evet, bölümü İngilizce bitirdim. Zaten öğretmen olduğum okulda, İngilizce eğitim veriyorum.
İstendikten sonra herşey olur.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!