MatematikTutkusu.com Forumları

acil soru

1 2 Son
tavŞan 01:32 15 Oca 2012 #1
''Bir sayı 6'ya bölünür ise 3'e de bölünür'' önermesinin değili (olumsuzu) aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bir sayı 6'ya bölünür ve 3'e bölünmez.(CEVAP ANAHTARINA GÖRE DOĞRU OLAN ŞIK VE HOCAMIZDA BUNU ÇÖZERKEN p ise q nun tersini alır gibi yapıcaz dedi. p ise q ile işlem yapmak için p değil veya q yazıp bunun değilini almamız gerekir dedi ve oda A şıkkını doğru buldu.)
B)Bir sayı 6'ya bölünmez ise 3'e de bölünmez.(Benim doğru cevabım bu. kitaplarda p ise q nun tersinin p değil ise q değil olduğu yazıyor. Ve bunu doğrulayacak örnekler vereyim) :
TEST KİTABIMDA:
Bugün pazar ise yarın pazartesidir bileşik önermesinin tersini istiyor. ben bunu hocamın dediği gibi çözersem p değil veya q olur= değili= p ve q değil olur cümlesi de= bugün pazar ise yarın pazartesi değil şeklinde olur ama benim ve kitabın dediğine göre doğru cevap bugün pazar değil ise yarın pazartesi değildir şeklinde. nolur bana yardım edin. yarın 2 tane dershanenin sınavına giricem ve ben bunu anlayamadım??

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 01:38 15 Oca 2012 #2
Şimdi sana bir soru sorayım

sen diyorsun ki bir sayı 6 ile bölünmüyorsa 3'e bölünemez diyorsun peki 21 sayısı 6 ile bölünmüyor ama 3 ile bölünüyor sence bu önerme şimdi doğru mu ?

tavŞan 01:42 15 Oca 2012 #3
önerme doğru değil,
ama önermelerin tersi p değil ise q değil olarak alın mıyor muydu :/

hocamızın dediği gibi veya olarak açılımını alıp sonra değilini alırsak farklı sonuç çıkıyor

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 01:49 15 Oca 2012 #4
*p→q=p'vq

Şimdi sana açıklamaya çalışayım.

ilk verdiğin örneğe bakalım.

p: Bir sayı 6'ya bölünür.
q: 3'e de bölünür.

Buna göre;

p→q

ifadesi

"Bir sayı 6'ya bölünür ise 3'e de bölünür'' önermesi olur. Bunun değilini alalım

yani p→q=p'vq ifadesinin değilini alalım (p'vq)'=p∧q' olur. Şimdi kelimelere bakalım.

Bir sayı 6'ya bölünür ve 3'e bölünmez olur.

tavŞan 01:55 15 Oca 2012 #5
buraya kadar anladım ama birde kitapta p ise q nun tersinin p değil ise q olduğu yazılı. bende p değil ise q değili uyguluyorum bir sayı 6 ya bölünmez ise 3 ede bölünmez oluyor. ama dediğiniz gibi p değil veya q yapıncada farklı oluyor. çözemedim ağlıcam şimdi

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 01:57 15 Oca 2012 #6
p→q=p'vq olduğundan

p'→q =pvq olur.

(p'vq)'≢(pvq) olduğundan kitap yanlış söylemiş bence eğer sen de yanlış ifade etmediysen

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 01:58 15 Oca 2012 #7
güzel açıklamışsın duygu.... öğretmenimiz haklı...

tavŞan 02:40 15 Oca 2012 #8
Ben tekrar anlatayım:
kitaba göre:

p ise q bileşik önermesinin tersi p değil ise q değil.
p ise q denktir p değil veya q.

Bir deneme kitapçığının sorusu şöyle:
'' Bir sayı 6 ya bölünür ise 3 e de bölünür'' önermesinin değilini (olumsuzu) aşağıdakilerden hangisidir?
a)Bir sayı 6 ya bölünür ise 3 e de bölünmez. (DOĞRU CEVAP)
b)Bir sayı 6 ya bölünmez ise 3 e de bölünmez.(benim cevabım)
c)Her sayı 6 ya bölünmez ise 3 e de bölünmez.
d)Her sayı 6 ya bölünmez ise 3 e de bölünür.
e)Her sayı 6 ya bölünmez ancak ve ancak 3 e de bölünmez.
--------------------------------------------------------
p ise q nun olumusuzu p değil ise q değil ise
bir sayı 6 ya bölünür ise 3 e de bölünür , değili= bir sayı 6 ya bölünmez ise 3 e de bölünmez olmalı. sonuç b oluyor.

p ise q, p değil veya q ya eşittir. bu seferde veyalı açılımının değilini alırsak sonuç a oluyor. keşke sizin gibi bilebilsem

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 02:45 15 Oca 2012 #9
sen isenin tersi kelimesi ile isenin olumsuzunu karıştırıyorsun......

ikisi faklı şeyler...

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 02:49 15 Oca 2012 #10
p→q ifadesinin olumsuzu p'→q' değildir sen burada hata yapıyorsun. Mantıklı düşün, Hiç önermeyi katma işin içine burada önerme konusunu bilmeyen birisi gibi düşünelim bir sayı 6'ya bölünmüyorsa 3'e bölünmez ifadesi yannlış

Örnek:

21→6'ya bölünmüyor ama 3'e bölünüyor.
27→6'ya bölünmüyor ama 3'e bölünüyor.
39→6'ya bölünmüyor ama 3'e bölünüyor.

Bu gibi önermeleri mantıken yukarıda yaptığım gibi düşünelirsin.

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm