yukaridaki ifadede üçgen yerine aşağıdakilerden hangisi yazılısa bu ifade bir özdeşlik olur?
A)-2x-8 B)-2x-6
C)2x-4 D)2x+1
2-)
2x²+5-3
x²-9
.
2x²-6x
2x³-x²
ifadesinin ensade biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)1 B)2 C)
x
2
D)
2
x
3-) Aşağıda çarpanlarına ayrılmış özdeşliklerden hangisinde ? yerine yerine gelmesi gereken cebirsel ifade (x-1) değildir?
A)x²-1=(x+1).?
B)x²-6x+5=?.(x-5)
C)4x-4=4.?
D)-5x-6=(x-6).?
Cevap 3-) A şıkkına bakalım. x²-1=(x+1).? demiş. (?) yerine burada (x-1) gelmelidir.Neden? Çünkü ; (x²-1) burada iki kare farkı vardır a²-b²=(a-b).(a+b) Formülünden, Çarpanlardan biri x+1 diğeri x-1 olmalıdır Yani x-1 olmalı. A şıkkını eliyoruz.
B şıkkında,ax²+bx+c Üç Terimlisini çarpanlarına ayırma kuralını kullanacağız. x² çarpanlarına x.x olarak ayrılıyor , 5 ise -5 ve -1 olarak ayrılıyor -5.-1=5 ve -5+(-1)=-6 buna göre ; (x-5)(x-1) çıkıyor. B şıkkınıda eledik.4x-4=4.? demiş Hemen parantez içine alma kuralını uyguluyoruz 4x-4=4(x-1) buradada x-1 var fakat D şıkkında x-1 çarpanını yerine koyduğumuzda -5x-6 sonucunu vermez bu yüzden cevap (D) şıkkı.
Cevap 1-) (x-2).(x+3)=x²+3x+üçgen+2 Buna göre Üçgen=? Demiş Soruda.
(x-2).(x+3) ifadesini açarsak ; x²+3x-2x-6 eder. Cevap B şıkkı olur.
Şimdi anlaman için açıklayayım ; nasıl açtım? 1.Parantezin 1.Terimi ile 2. Parantezin 1. Terimini çarptım x² oldu. sonra geçtim diğer Terimime,aynı işlemi uygulayarak x.3=3x bularak önündeki işareti koydum x²+3x oldu son durum. Daha Sonra 1. Parantezde 2.Terim 'in dağıtılmasına geçtim -2.x=-2x Oldu son durum x²+3x+-2x . Son olarak ise ; -2.+3=-6 Etti (- İle + 'nın çarpımı - yaptığı için) son durum x²+3x+-2x-6 oldu .