1. #1
    MKE

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    LYS Mat

    1-
    P(x)P(x-n)=4x²-6x+m

    m hangisine eşit olamaz? (3)

    -4, -3, 0, 1, 3

    2-
    P(x)=x⁴-60x³-61x²+61

    P(x) polinomunun (x-61) ile bölümünden kalan kaçtır? (61)

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    2.soru
    x2 patanrezine alın polinomu
    p(x)=x2(x2-60x-61)+61 gelir.
    (x2-60x-61)=(x-61).(x+1) şeklinde çarpanlarına ayrılır.
    p(x)'in x-61 ile bölümünden kalanı bulmak için x=61 yazılmalı. yazarsan x yerine 61 x2(x2-60x-61) bu ifade sıfırlanır ve geriye 61 kalır.
    Kara karı, kuru karı, keçi eti, durgun at
    mazarratü'l mazarratü'l mazarratü'l mazarrat
    Beyaz karı, şişman karı, kuzu eti, yürük at
    fâidâtü'l fâidâtü'l fâidâdü'l fâidât.

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer

    Sponsorlu Bağlantılar

    2. soru

    x⁴-60x³-61x²+61 l x-61
    x⁴-61x³ " xxxxxxxx "x³+x²
    .......................
    0+x³-61x²
    " " x³-61x²
    .....................
    " " 0 - 0 +61

    Kalan 61'dir.
    Not: Burada yer alan bölme işlemini yaparken, sol tarafta yer alan x⁴-61x³ ifadesinde ki x⁴'ün önünde ki + işaretinin üzerine -, 61x³ önünde ki - 'nin üzerine + yazılıp ondan sonra üzerinde ki ifade ile buna göre işlem yapılıyor. Aynı şekilde x² ile x-61 çarpımından elde edilen x³-61x² içinde aynısı yapılıyor. x³ 'ün önünde ki + işaretinin üzerine -, 61x²'nin önünde ki - işaretinin üzerine + yazılıp üzerinde ki ifade ile aritmetiksel işlem yapılıyor. Her iki işareti de aynı anda yazamadığım için buraya not düştüm.

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    1. soru içinde bir cevap düşündüm ama çok emin değilim.

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    1. soru içinde bir cevap düşündüm ama çok emin değilim.
    bi çözüm de ben yaptım ama bir test sorusuna değmeyecek uzunlukta. bişeyi gözden kaçırıyoruz sanırım.

    P(x)=ax+b olsa
    P(x).P(x-n)=(ax+b).(ax-an+b)=4x²-6x+m
    a²x²+abx-a²nx-abn+abx+b²=4x²-6x+m
    a²x²+x(2ab-a²n)+(b²-abn)=4x²-6x+m , buradan a²=4 bulunur
    2ab-a²n=-6 ifadesinde yerine yazılırsa 2ab-4n=-6 → ab=2n-3
    b²-abn=m eşitliğinde b²=(ab)²/a²=(2n-3)²/4 yazılırsa
    (2n-3)²/4-(2n-3).n=n²-3n+9/4-2n²+3n=(9/4)-n²=m
    n² negatif olamayacağından m sayısı 9/4 ten büyük olamaz yani 3 olamaz.

  6. #6
    MKE

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Çok teşekkür ederim çok uğraşmışsınız


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları