1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    işçi problemleri

    bekir 3 saatte 1/2 dönüm bahçeyi, sadullah ise 4 saatte 4/3 dönümlük bahçeyi çapalayabilmektedir. her ikisi de 12 saattlik çalışma sonunda 4 saat dinlenmektedir. buna göre, ikisi birlikte 70 saatte kaç dönüm tarlayı çapalayabilmektedirler?c:27




    bir çırak 1 saatte, ustanın aldıgı paranın 3/8 i kadar para almaktadır. bununla birlikte bir çırak 1 saatte ustanın 3/5 i kadar iş yapmaktadır. buna göre ustanın 30 saatte aldıgı parayı çırak kaç saatte alabilir?c:48



    iş güçleri aynı olan bir grup işçi bir işe aynı anda başlıyorlar. gruptan her gün 3 işçi ayrılıyor. 4 üncü günün sonunda iş bittiginde gruptaki işçi sayısının başlangıçtaki sayının yarısı görülüyor. gruptan kimse ayrılmasaydı bu iş kaç günde biterdi?c:3

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    1.)

    Bekir 12 saatte 2 dönüm,
    Sadullah 12 saatte ise 4 dönüm bahçeyi çapalar.

    ikisi birlikte 12 saatte 6 dönümü çapalarlar.

    12 saat çalışıp 4 saat dinlenince, her 16 saatte 6 dönüm çapalamış olurlar.

    4 ile genişletirsek bu değerleri,

    64 saatte 24 dönüm eder, 6 saat daha çalışınca,
    toplamda 70 saatte 24+3=27 dönüm elde edilir.
    Yüzmeyi öğrenmenin tek yolu çırpınmaktır.

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer

    Sponsorlu Bağlantılar

    2.
    soru bence şunu sormak istemiş,
    bir çırağa 30 liraya yaptırılan iş ustaya kaça yaptırılabilir?

    aynı sürede usta 8/3 para alır yani 30.8/3=80
    bu arada usta 5/3 kat iş yapar yani çırağın yaptığı kadar iş için 80.3/5=48 lira ödenmiş olur.

    3.
    başlangıçta 2x işçi olsun
    1. gün sonu 2x-3
    2. gün sonu 2x-6
    3.gün sonu 2x-9
    4.gün sonu 2x-12=x olduğu verilmiş, x=12 bulunur

    yaptıkları iş 24+21+18+15=78 birimdir
    hiç kimse ayrılmasaydı 78/24=3.25 gün sürerdi

    cevap 3 verilmiş öyleyse işin bittiği gün kimse ayrılmadan yarısı hesabı yapılmış
    2x-9=x , x=9 bulunur
    18+15+12+9=54 birimlik iş yapılmıştır
    54/18=3 günde biter

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite
    teşekkürler


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. İşçi Problemleri
      Vesaire, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 2
      : 16 Ara 2015, 14:56
    2. İşçi Problemleri
      melody, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 09 Mar 2014, 20:27
    3. İşçi problemleri
      sentetikgeo, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 6
      : 23 Şub 2013, 22:26
    4. İşçi Problemleri
      Queen, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 6
      : 08 Haz 2012, 20:43
    5. işçi problemleri
      eminepinar, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 1
      : 30 Haz 2011, 12:39
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları