Matematikle bir alakası yok ama güzel bir zeka oyunu denemenizi tavsiye ederim oyuna başla
Yazdırılabilir görünüm
Matematikle bir alakası yok ama güzel bir zeka oyunu denemenizi tavsiye ederim oyuna başla
teşekkürler, güzelmiş:) 15 tıklamalık oyun
:) evet güzel bir oyun mantığını anlayınca çok kolay geliyor
3+3 değil de n+n tane kurbağa için min. kaç hamlede çözülebilir bulabilir miyiz?
Bnce bulamayız
n2+2n
Nasıl oynanıyor yapamadım ??
soldan sağa doğru taşlara;1,2,3,4,5,6,7 numaraları verdiğinizi düşünüp, aşağdaki 15 adımı izleyebilirsiniz, sırayla numarası verilen taşa tıklayın;
3,5,6,4,2,1,3,5,7,6,4,2,3,5,4
Öğretmenim, yanlış bulmadıysam, n ye bağlı genel formülü yazdım.
sayın hocam sonuca nasıl ulaştınızı çok merak ettim, ben biraz düşündüm ama genel bir sonuça ulaşamadım malesef
Biraz tahmini oldu o yüzden emin değilim ama %99 doğru olması lazım.
Aynı renkli n kurbağanın her biri tek zıplamalık n+1 tane zıplayışla karşı taraftaki yerine geçiyor. 2 tane n olduğu için 2.n.(n+1) tane tek taşlık ***ramayla sonucun sağlanması gerekirken n^2 kadar eksik ***ramayla sonuca ulaşılıyor. (Burasını deneme yanılma yoluyla 2+2,3+3 ve 4+4 lük kurbağaların sonucundan buldum.) Buradan ikisinin farkı n^2+2n tıklama ile oyun sonlandırılıyor.
kurbağalar tek zıplamada bazen iki taş birden, bazende sadece bir taş ilerliyor(tek zıplamayla, önündeki taş boşsa 1 ilerler ama önünde kurbağa varsa üstünden zıplayıp geçeceği için tek zıplamayla 2 ileri gitmiş oluyor) bunu göz önünde bulundurdunuz mu? tam olarak anlayamadım, bende biraz düşüneyim
Onun farkındayım. O yüzden cevaptan tam emin değilim ama yine de %99 doğru gibi zannediyorum.
Öğretmenim tam olarak incelemedim ama o dediğim n^2 olayı kurbağaların çift ***rama sayısı, tek olsaydı zaten sayı 2n.(n+1) tane tıklamayla olması gerekirdi. Sayısal olarak oyundaki 3+3 lük kurbağalar için tek taş ***ramasıyla 24 tıklamayla bitmesi gerekirken 15 tıklamayla bitiyor. Aradaki 9 fark çift taş ***ramaların sayısı olması lazım.
bu oyunun kuralını ayrıntılı yazsak nasıl yazarız