Benim dediğim , yalan söyleyene sorarsak doğru söyleyenin cevabı bildiğinden dolayı diğer tarafı (Yanlış yolu) gösterecektir , doğru söyleyen de doğru yolu gösterir zaten yani ters ters.
Benim dediğim , yalan söyleyene sorarsak doğru söyleyenin cevabı bildiğinden dolayı diğer tarafı (Yanlış yolu) gösterecektir , doğru söyleyen de doğru yolu gösterir zaten yani ters ters.
Senin söylediğin durumda soruyu soran kişi, karşındakinin doğrucu ya da yalancı olduğunu bilmesi gerekiyor.
Oysa Gökberk'in durumunda mutlaka yalancı etkili olacağından cevap yanlış çıkıyor. Öbür yolu seçmemiz gerekir.
Senin dediğin gibi yapalım, sen yol ayrımındasın. Karşında Gökberk ve ben varız. Gökberk doğrucu, ben yalancıyım. Sen bana sormayı seçtin ve doğru yolu sordun; ben de yanlış yeri gösterdim. Sen benim yalancı olduğumu bilmediğinden hangi yoldan gideceğine karar veremezsin.
Gökberk'in dediği yöntemle yaparsak, sen yine bana Gökberk'in sorusunu sordun. Gökberk sana doğru yolu gösterecekti, bense yalancı olduğum için sana yanlış yolu gösterdim. Bu durumda cevabın mutlaka yanlış olduğunu anlayabiliyoruz.
İyi günler.
bu sorunun 3 kişilik versiyonunu biliyo musunuz?
bir evde 3 kişi yaşıyor. biri hep doğru söylüyor, biri hep yalan söylüyor sonuncu da bazen yalan bazen doğru söylüyor (ard arda 10 kere doğru söyleyip ardından 3 kere yalan söyleyebilir yani bi doğru bi yalan söylemek zorunda değil).
evdeki herkes kimin yalancı kimin doğrucu olduğunu biliyor. eve gidip sadece 3 tane evet-hayır sorusuyla kimin neci olduğunu bulabilir misiniz?
bu yazdığımı en iyisi yeni konu olarak sorayım belki uğraşan olur.