a≤b olmak üzere OKEK(a,b)=2.32 olduğna göre kaç değişik (a,b) doğal sayı ikilisi vardır?
Yazdırılabilir görünüm
a≤b olmak üzere OKEK(a,b)=2.32 olduğna göre kaç değişik (a,b) doğal sayı ikilisi vardır?
cvp sekiz mi? ben sekiz tane buldum
a ≤ b için (18,18), (1,18) ,(2,18) ,(3,18) ,(6,18) ,(9,18) ,(2,9) ,(6,9)
ewt 8 bundan başka bi çözüm yöntemi var mı?bende bu şekilde buldum ama başka bi yöntemi varsa öğreniyim diye foruma yazmıştım.
benim bildiğim başka bir yöntem yok ama hocalarımız ve diğer arkadaşlar belki farklı bir yöntem biliyorlardır :confused:mürşde'den alıntı:ewt 8 bundan başka bi çözüm yöntemi var mı?bende bu şekilde buldum ama başka bi yöntemi varsa öğreniyim diye foruma yazmıştım.
sanırım başka yolu yok çünkü zaten küçük bir sayı verilmiş; çok büyük bir sayı olmuş olsaydı kesinlikle daha kısa bir yolu vardır derdim, ama bu haliyle bakınca sanki başka yolu yokmuş gibi geliyor, belkide ben göremiyorda olabilirim.
18 in bölenleri; (1,2,3,6,9,18) dir.
b=18 alırsak, a herhangi bir bölen olabilir.
yani burdan 6 değer gelir.
b=9 için a nın içinde 2 çarpanı kesinlikle olmalırı. yani a=2 veya a=6 olur. 2 değerde burdan gelir.
b=6 için a= nın içinde 3.3 çarpanı kesinlikle olmalıdır. bu ise şartımızla çelişir. burdan herhangi bir değer gelmez. yani başka değer yoktur.
(b için başka değer aramaya gerek yok çünkü b<a olacaktır.)
anladım teşekkürler
bu tarz sorularda daha kestirme bir yol yok mu acaba?