içerisinde 4 sarı, 3 beyaz ve 2 kırmızı bilye bulunan bir torbadan geri bırakılmamak şartıyla arka arkaya 3 bilye çekiliyor. Çekilen bilyelerin üçünün de aynı renk olma olasılığı kaçtır? (5/84)
Yazdırılabilir görünüm
içerisinde 4 sarı, 3 beyaz ve 2 kırmızı bilye bulunan bir torbadan geri bırakılmamak şartıyla arka arkaya 3 bilye çekiliyor. Çekilen bilyelerin üçünün de aynı renk olma olasılığı kaçtır? (5/84)
sss+bbb olabilir, üçünün de beyaz olma şansı yok.
[C(4,3)+C(3,3)]/C(9,3)=5/84 olur.
hocam ben niçinmatplus'den alıntı:sss+bbb olabilir, üçünün de beyaz olma şansı yok.
[C(4,3)+C(3,3)]/C(9,3)=5/84 olur.
[(4,1).(3,1).(2,1)+(3,1).(2,1).(1,1)](9,3) çektim :confused:
burada yanlış düşündüğüm şey nedir
Topları farklı düşünmüşsün halbuki özdeş bunlar.Ayrıca farklı olsaydı bile bu durumda topların (kutular diyeyim) içlerindeki dizilimlerini de hesaba katmış oluyorsun misal ab toplarını bir kutuya koyduğunu düşün a-b şeklinde koyabilirsin b-a şeklinde bi şey farketmiyecektir ama sen farkedecektir demiş oluyorsun.sinavkizi'den alıntı:hocam ben niçin
[(4,1).(3,1).(2,1)+(3,1).(2,1).(1,1)](9,3) çektim :confused:
burada yanlış düşündüğüm şey nedir
Olasılığa geçmeden önce , kombinasyon&Permütasyon-Dağılım'ı iyi halletmen gerekir.
Haklısın. :D , sağ olasın.svsmumcu26'den alıntı:Topları farklı düşünmüşsün halbuki özdeş bunlar.Ayrıca farklı olsaydı bile bu durumda topların (kutular diyeyim) içlerindeki dizilimlerini de hesaba katmış oluyorsun misal ab toplarını bir kutuya koyduğunu düşün a-b şeklinde koyabilirsin b-a şeklinde bi şey farketmiyecektir ama sen farkedecektir demiş oluyorsun.
Olasılığa geçmeden önce , kombinasyon&Permütasyon-Dağılım'ı iyi halletmen gerekir.
(deneme sorusuydu, konudan değildi)
sinavkizi'den alıntı:Haklısın. :D , sağ olasın.
(deneme sorusuydu, konudan değildi)
Hımm..Rica ederim :)