Grugum'den alıntı:
Evet 1.Sorununda her iki çözümünü buldum sanırım.
1.katta olan daireler 10,11,12..,19
2.katta olan daireler 20,21,...,29 yani kat sayısına x dersek daire sayısı 10x+y dir. y=o kattaki daire numarası.
Bu durumda Mert n. katta oturuyorsa daire numarası 10n+y olsun.
Sert ise n.dairede oturuyor.
10n + y + n = 256 imiş. 11n + y = 256 burada n tam sayı ve y bir doğal sayı olacağından yani o kattaki daire numarası 10 olamayacağından y nin alabileceği değerler yalnızca 0 1 2 3 4 . . 9 Bu durumda 11 in katlarına bakıyoruz. n=23 y=3 geliyor daire numarası farkı da 210 oluyor
2.Yol
Anladığım kadarıyla ygs ye calısıyorsunuz,YGS biraz daha mantık ve düşünme istiyor aslında.Bu tür sorularda denklemi kuramadığınızda bırakmayıp direk olarak deneme yanılma yoluyla bakmanızı tavsiye ederim.
Şöyle ki;
örneğin n sayısı 5 olsun bu durumda mertin daire numarasının alabileceği degerler 50,51,..,59 aralığında Sertin daire numarası ise 5 olur yani toplamları 64 olur en fazla..
Sayıyı arttıralım n=20 olsun.
Mertin daire numarası 200 ile 210 arasında olur. Toplamları ise en cok 229 olur böyle denerseniz eger 23 sayısını koyunca değerler 230 ile 240 arasında olur.Ve Mertin daire numarasını 233 olarak bulmuş olursunuz
İyi çalışmalar..
çok teşekkür ederim. aslında deneme yanılmadan çok matematiksel ifade etmeyi daha doğru buluyorum çünkü diğer türlü çok zaman kaybediyorum.