nasıl yani? eğik düzlemde cisim hiçbir ek kuvvet olmadan kaymadan duracak ve biz sürtünme için bişey söyleyemeyecek miyiz?duygu95'den alıntı:...
Sürtünme için birşey söyleyemeyiz.
...
ayrıca ben ilk soruda bazı tanımlarda sorun yaşadığımdan cevap tam nedir bilemiyorum :)
basınç derkn birim alana uygulanan basınçtan mı sözediliyordu yoksa tüm cismin zemine uyguladığı basınçtan mı? ya da bunlardan hangisi basınçtı hangisi basınç kuvvetiydi?
neyse ne ben bi cevap vereyim siz ona göre hangisine uyuyorsa karar verirsiniz :)
1.eğik düzlem sürtünmlidir
2.basınç cismin birim alana etki ettirdiği kuvvetse ikincideki normal kuvvet daha düşük olduğundan alan da küçük olmalıdır.
3.basınç kuvveti uygulanan toplam uvveti simgeliyorsa basınçlar sabit alanlar sait olduğundan ilk durumdaki basınç kuvveti daha büyüktür.
bence 1 ve 2 olmalı
2.(bu sorudaki basınç kelimesinin kullanımından ve şekillerden hareket edersek basınç hesaplanırken alana bölüyoruz basınç kuvveti hesaplarken bölmüyoruz sanırım ya da başka deyişle basınçla alanın büyüklüğünü çarpıp topluyoruz)
Y cisminin altı daha darsa ve ikinci durumda daha geniş yüzeyinin üzerine koyulmuşsa tek başına uyguladığı basınç p den az olacaktır aynı şekilde x in yarıçapı y nin ufak yarıçapı kadar olduğundan onun büyüyen alanla etkileyeceği basınç da p den az olacaktır toplam basınç 2p den az olcağından olsa olsa p olur.
3.
burada cismin ağırlığının bileşenleri yazılırsa
eğik düzlemin yüzeyine
paralel olanı g.sina
dik olanı g.cosa
g.sina F kuvvetinin bileşenlerinden bu kuvvetin yönünde olanla dengelenmek zorundadır.
F in bu kuvvet doğrultusundaki bileşeni g.sina ise eğik düzleme dik olan bileşeni g.sina.tana olur
eğik düzleme uygulanan basınç kuvveti de
g.sina.tana+g.cosa olur
=g.(sina.sina/cosa+cosa)
=g.(sin²a+cos²a)/cosa
=g/cosa bulunur.