derya yüksel 15:32 02 Eki 2011 #1
s-1)4s yüzeyi üzerinde bulunan katı cismin yere yaptığı basınc p kadardır.aynı cisim s yüzeyi üzerine konulursa basınc nasıl değişir?
cvp-1)p=G/4S P=G/S === G/4S . S/G=1/4 artar yada azalır bilmiyorum.
s-2)G ağırlıklı bir cisim sürtünmesiz eğik düzlem üzerinde yatay f kuvveti uygulanıyor.buna göre cismin yüzeye uyguladığı ba*** kaç g dir?
cvp-2) F=G+F.cosα
s-3)ağırlığı 30N olan cisme 10 N kuvvet 60derecelik açı ile uygulanıyor.buna göre cismin yatay zemie yaptığı basınç kuvveti?
f=30+10.cos60
f=30+10.1/2
f=35 newton
not;bu sorular şekilliydi ama ben yollayamadım.teşekkürler
duygu95 17:16 02 Eki 2011 #2
C-1)
Cismin ağırlığına G diyelim.
Cisim 1. konumdayken
G/4S=P bunu G/S=4P şeklinde yazabiliriz.
Aynı cismi S yüzeyine koyarsak basınç G/S olur. Bu da yukarıda belirttiğim gibi 4P basınç uygular.
Burada artar ya da azalır yorumunu şu şekilde yaparsın. Eğer cisim aynı ise soruda verir bunu eşit kütleli ya da özdeş gibi ifadeler kullanır. Cismin 1. durumdaki taban alanı ikinci durumdaki taban alanından büyük ise 2.durum için basınç artar. Eğer ilk durumda taban alanı 2.durumdaki taban alanından küçük ise basınç azalır. Bu soru da da taban alanının küçüldüğünden basınç artar yorumunu yapabiliriz.
C-2)
Bu sorudaki F kuvvetinin yönünü belirtirsen yardımcı olurum.
C-3)
Bu şekilde yazdığında sorunun cevabı bana (30+5√3) olacak gibi geliyor. Kuvvetin yönünün nasıl olduğunu görmem lazım.