Annemin teyzemi göresi geldi cümlesini ögelerine ayırınız
Yazdırılabilir görünüm
Annemin teyzemi göresi geldi cümlesini ögelerine ayırınız
Annemin(Özne) teyzemi(nesne) göresi geldi(yüklem)
Umarım doğrudur.
özne kim sorusuna cevap vrir ancak annemin göresi geldi yüklem kim göresi geldiannem olacak ancak in eki sorun yaratıyo
Bu cümle atasözü falan olmadığına göre "göresi geldi"'yi özledi ile değiştirebiliriz.korkmazserkan'den alıntı:özne kim sorusuna cevap vrir ancak annemin göresi geldi yüklem kim göresi geldiannem olacak ancak in eki sorun yaratıyo
"Annem teyzemi özledi"="Annemin teyzemi göresi geldi" buradaki "in" eki deyimden kaynaklandığı için özneye sorduğumuz soruyu etkiliyor.
değiştirmek olmaz yyüklem göresi geldi okulda ki edebiyat hocalarına sorduğumda onlarda bir kanı getiremedi
Bilmiyorum onlar neden bu yolu söylemediler ama bende öğretmenlerimden böyle öğrenmiştim. Benim keşfim olmadığı için doğru olduğunu düşünüyorum. Bu türde bir yazı hatırlıyorum, eğer bulabilirsem detaylı açıklamasıyla birlikte resmini çekip göndereceğim. Umarım bulabilirim.korkmazserkan'den alıntı:değiştirmek olmaz yyüklem göresi geldi okulda ki edebiyat hocalarına sorduğumda onlarda bir kanı getiremedi
Nickini yazamadığım arkadaşa katılıyorum :)
Özne annemin olmalı.
Zaten Göresi geldi gibi bir yüklem kullanılcaksa cümle
Annem göresi geldi olmaz.
Öznesiz de bir cümle bulunmaz.
Göresi gelen kim ?
-annem
oradaki in eki cümlenin öğesini değiştirmez bence.
Özne yüklemi yapan yerine getiren kişi demekse eğer
Annemin sözcüğü anlam olarak bunu karşılar.
Bu kadr sözün üstüne şunu da ekliyim :)
Tabi bilemiyorum yine de..
Belki de söylediklerimde bir yanlışlık vardır.
ben edebiyat öğretmenlerine sordum okuldaki edebiyat öğretmenleri zümresi karar veremedi bence farklı bir yöntemi var ama nasıl bilmiyorum
kim geldi?
annemin göresi :)
şaka bi yana Lunanın dediği gibi özne annedir. kim sorusuna cevap vermek sadece bir kısayoldur. özne kim sorusuna cevap veren olarak değil eylemi gerçekleştiren, işi yapan ... olarak tanımlanır.
aslında şimdi cümleyi şöyle düşünelim annemin canı teyzemi göresi geldi asıl anlam bu çıkıyor ama burda eylemi gerçekleştiren annemi yoksa annenin canımı edebiyat zümresi bayağı uğraştı ama matematikçilerden daha mantıklı cevaplar geliyor
Ya ama şöyle düşünmek de lazım şimdi.
Göresi gelmek deyim mi ?
bu "gelmek" sözcüğünü başka fiilere de ekleyebiliriz.
Onlarda mı deyim olur?
"Şu işi yapasım geldi"
ya da
"O an bırakasım geldi"
desek mesela...
Serkan askında edeb. açıklaması da çok mantıksız değil :)
Özneyi Annemin canı desk ordaki tamlananın da düştüğünü düşünsek
O da olabilir.
Her şey olabilir diyomuşum :)
şimdi şöyle bi bakıyorum da cümlenin kendisi de arızalı :)
annemin teyzemi göresi geldi diye ilk ağızdan bu cümle nasıl kurulabilir? böyle bir cümleyi ancak anne kurabilir. "teyzeni (ya da kardeşimi) göresim geldi" gibi bir şekilde.
ayrıca da bu canı kelimesi nereden çıktı. yani cümle "ben koştum" olsa , şöyle mi ayırcaz?
özne: benim ayaklarım
yüklem: koşmak
akadaşlar takılmayın böyle sorulara, siz gerçek sınavda böyle soru gördünüz mü? ben hiç görmedim.
son bir not da matematikçilerin edebiyat-Türkçe yapmasına :)
bizim zamanımızda MF cilerin ilk 100 ünden en az 90 kişi TM nin de ilk 100 üne girerdi. hatta bizzat tüm puan dallarında ilk 100 e girmiş bir MatFenci bile biliyorum (normal şartlarda ÖYS de sözel yaparsanız puanınıza katkı yapmadığını unutmayınız, hem sözel yapmış hem doğru yapmış hem de sözel bikaç bölüm de yazıp puan hesaplatmış :) )