vefacan44 20:39 21 Şub 2011 #1
10. sınıfın bu ünitesindeki soruları bir türlü çözemiyorum bir kaynakta bulamadım. güclü etkilesimler dipol dipol felan var hiçbirşey anlamadım desme yeridir, anlatabilecek veya kaynak gösterebilcek var mı acaba
duygu95 20:47 21 Şub 2011 #2
Bu konu çok sıkıntılı bir konu bu konuyu öğrenmek için 9.sınıfta Lewis yapısı apolar-polar kovalent bağ bunlar çok iyi öğrenilmeli aksi taktirde anlamak çok zor ilk önce o konuları tekrar ederek başlarsan daha iyi anlaşılır Çözüm kimya güzel bir kaynak tavsiye ederim. Ve bol soru çözüp soru tarzlarını öğrenebilirsin
mesela dediğin dipol-dipol polar lar arasında oluşur. indüklenmiş dipol ise apolarlar arasında görülür dediğim gibi önce polar-apolar bunun iyi öğrenilmesi lazım
vefacan44 02:30 13 Mar 2011 #3
Konuyu uplayım
normalde
XY4 gibi maddeler her dört taraftan eşit çekildiği için sıfırladıgından dolayı apolar kabul ediliyor. sorularda direk apolar diyordum. ama karşıma bazen ZQ4 gibi farklı bir bileşiğin polar oldugunu söyleyen sorular geliyor. Ben bunu ezberleyecek miyim nasıl bulacağım ?
duygu95 02:32 13 Mar 2011 #4
Elektronegatiflik farkı sıfır ise apolardır sıfırdan farklı ise polardır
vefacan44 02:32 13 Mar 2011 #5
yani soruda elektronegatiflik değerlerini vermesi gerekiyor ?
duygu95 02:37 13 Mar 2011 #6
Flordan yola çıkabilirsin Flor elektronegatifliği en yüksek elementtir Fransiyum ise en düşüktür F:4.00 Fr:0,7 dir elektronegatiflik farkı en yüksek oluyor mesela burda 3,3 gibi bir değer soruda Florla herhangi bir bileşik oluşturulmuş ise direk polar diyebilirsin ben hep Flora yakın olanların değerlerini de yüksek olarak düşünürüm öyle karar veriyorum polar-apaolar olduğuna
vefacan44 02:38 13 Mar 2011 #7
Anladım sağol. Ben en iyisi önce bir periyodik tabloyu öğreniyim.
matera 02:42 13 Mar 2011 #8 Konuyu uplayım
normalde
XY4 gibi maddeler her dört taraftan eşit çekildiği için sıfırladıgından dolayı apolar kabul ediliyor. sorularda direk apolar diyordum. ama karşıma bazen ZQ4 gibi farklı bir bileşiğin polar oldugunu söyleyen sorular geliyor. Ben bunu ezberleyecek miyim nasıl bulacağım ?
şöyle bulacaksın; molekül polarlığı ile bağ polarlığı farklı şeylerdir. örnekliyorum;
metan gazı molekülü (CH
4) apolar bir moleküldür. çünkü merkezdeki karbon atomuna bağlı simetrik hidrojen atomları vardır ve bu durum merkeze etkiyen net kuvveti sıfırlar. ancak metanın bağları polardır. C, ile H arasındaki elektronegativite farkından kaynaklanır. karbon kısmen negatif yüklenir.hidrojenler ise kısmen pozitif yüklenir. bu durum atomların bağ elektronlarını çekme kuvvetllerinin farkından kaynaklanır.
şimdi bu durumdan yola çıkarak kendisi polar bir molekül olduğu halde moleküliçi bağları apolar olan bir molekül bulmak zor olmasa gerek?? yada tam tersi...
duygu95 02:44 13 Mar 2011 #9
ama bazen diyebiliyor ki molekül içi polar kovalenttir o zaman da farklı ametal olması gerekiyor diye biliyorum
matera 02:45 13 Mar 2011 #10 Flordan yola çıkabilirsin Flor elektronegatifliği en yüksek elementtir Fransiyum ise en düşüktür F:4.00 Fr:0,7 dir elektronegatiflik farkı en yüksek oluyor mesela burda 3,3 gibi bir değer soruda Florla herhangi bir bileşik oluşturulmuş ise direk polar diyebilirsin ben hep Flora yakın olanların değerlerini de yüksek olarak düşünürüm öyle karar veriyorum polar-apaolar olduğuna
florun fransiyum ile yaptığı bileşikte, iyonlar arası bağlarda kovalent karakterlilik saptanmıştır desem bana ne dersin??