MKE 18:01 13 Mar 2014 #1
Ne Tolstoy ne Turgenyev ne diğer muhteşem Ruslar hastanın ve fakirin halinden anlarlar. Hakir adamdan bahsetmiyorum, çünkü Dostoyevski mutlu olamayan sanatkarların telaş ve hiddetlerini yuttu ise de zamanın utancını hiçbir zaman hissetmedi.
Yukarıdaki parçada kaç değişik bağlaç kullanılmıştır? (4)
Ne ... ne, ve, çünkü, ise, de. 5 tane değil mi?

kaskas123 18:23 13 Mar 2014 #2
burada de bağlaç olarak kullanılmamış. de'yi bağlaç olarak alamazsınız.
MKE 21:13 13 Mar 2014 #3
Ne olarak kullanılmış? Neden alamayız?
kaskas123 22:35 13 Mar 2014 #4
de'yi cümleden çıkardığınız zaman anlam bozuluyor. bakınız
Hakir adamdan bahsetmiyorum, çünkü Dostoyevski mutlu olamayan sanatkarların telaş ve hiddetlerini yuttu ise zamanın utancını hiçbir zaman hissetmedi.
bu cümlede "dostoyevski telaş ve hiddettini yuttu ise zamanın utancını hissetmez" anlamı gelir. şart cümlesi olur. yutmadıysa utanır gibi bir anlam çıkar. fakat de'yi eklerseniz "sürekli bu telaş ve hiddettini yutmuş ama zamanın utancını hisseymiyor" anlamı gelir.
(bence böyle)
MKE 23:38 13 Mar 2014 #5 de'yi cümleden çıkardığınız zaman anlam bozuluyor. bakınız
Hakir adamdan bahsetmiyorum, çünkü Dostoyevski mutlu olamayan sanatkarların telaş ve hiddetlerini yuttu ise zamanın utancını hiçbir zaman hissetmedi.
bu cümlede "dostoyevski telaş ve hiddettini yuttu ise zamanın utancını hissetmez" anlamı gelir. şart cümlesi olur. yutmadıysa utanır gibi bir anlam çıkar. fakat de'yi eklerseniz "sürekli bu telaş ve hiddettini yutmuş ama zamanın utancını hisseymiyor" anlamı gelir.
(bence böyle)
Çok teşekkür ettim
sinavkizi 22:40 15 Mar 2014 #6 Ne olarak kullanılmış? Neden alamayız?
Aksine, de burada bağlaçtır.
Cümleden aldığınızda anlam daralsa da (hatta şart cümlesine yaklaştığı sezilse de) bağlaçtır.
Çünkü bağlaç olmasaydı "bulunma hali eki" olurdu, kullanımının "isede" biçiminde olması gerekirdi, halbuki ise üzerinde bulunma manasını karşılayabilecek bir "yer" değil, değil mi?
MKE 16:05 02 Nis 2014 #7
Aksine, de burada bağlaçtır.
Cümleden aldığınızda anlam daralsa da (hatta şart cümlesine yaklaştığı sezilse de) bağlaçtır.
Çünkü bağlaç olmasaydı "bulunma hali eki" olurdu, kullanımının "isede" biçiminde olması gerekirdi, halbuki ise üzerinde bulunma manasını karşılayabilecek bir "yer" değil, değil mi?
Evet, ise üzerinde bulunma manasını karşılayabilecek bir yer değil doğru söylüyorsunuz. Yani da, de bağlaçlarını çıkarttığımızda daralma olsa da fark etmez diyeceğiz. Teşekkürler
sinavkizi 17:42 02 Nis 2014 #8 Evet, ise üzerinde bulunma manasını karşılayabilecek bir yer değil doğru söylüyorsunuz. Yani da, de bağlaçlarını çıkarttığımızda daralma olsa da fark etmez diyeceğiz. Teşekkürler

Evet, sırf daralma var diyerek silip atmamamız lâzım,
Biraz sorgulayarak düşününce bağlaç olup olmadığını daha rahat tespit ediyoruz aslında
MKE 17:57 02 Nis 2014 #9
Evet, sırf daralma var diyerek silip atmamamız lâzım,
Biraz sorgulayarak düşününce bağlaç olup olmadığını daha rahat tespit ediyoruz aslında
Anladım teşekkürler

Hangi bölümde okuyorsunuz? Edebiyat/Türkçe olsa gerek
svsmumcu26 19:35 02 Nis 2014 #10 Anladım teşekkürler

Hangi bölümde okuyorsunuz? Edebiyat/Türkçe olsa gerek

Çık.
Hukuk.