Arkadaşlar, kısa bir sorum var. Ben bir X elementinin 1 molünün kütlesini bilirsem, bu elementin periyodik tabloda ki yerini bulamaz mıyım? Kitapta ki şıkka göre bulamam ama her elementin kütlesi farklı değil mi?
Arkadaşlar, kısa bir sorum var. Ben bir X elementinin 1 molünün kütlesini bilirsem, bu elementin periyodik tabloda ki yerini bulamaz mıyım? Kitapta ki şıkka göre bulamam ama her elementin kütlesi farklı değil mi?
Her elementin kütlesi farklı olabilir ama günümüzdeki periyodik tabloda esas alınan şey proton sayısı olduğu için senin asıl olarak bilmen gereken şey proton sayısıdır ve büyük ihtimalle soru bunun üzerine sorulmuş . X in kütle numarasını biliyoruz ama bu sadece yetmez. Nötron sayısını da bilirsen KN-n = p bulursun .
esas olarak kütle ile periyodik tablodaki yeri (ya da elementin proton-nötron sayıları) arasında direkt bir ilişki bulunmaması bunun nedeni. yani siz kütleden direkt elemente ulaşmış olmuyorsunuz, elementlerin hesaplanmış kütleleriyle elde ettiğiniz kütleyi karşılaştırarak elemente ulaşıyorsunuz. bu şekilde bir karşılaştırmayı kabul edeceksek her elementin atıyorum atom çapı da farklıdır. size bir atom çapı verildiğinde elemente ulaşabilirsiniz. tahmin edeceğiniz bu da soruda kastedilen şey değildir.
1 molünün kütlesi aynı elementler: 48Cd:113 - 49In:113 , 51Sb:123 - 52Te:123
hatta üşenmedim baktım
113In un kütlesi 112.904058
113Cd nin kütlesi 112.9044017
görüldüğü gibi farklı
bu linklere göz atabilirsiniz
Isotopes of cadmium - Wikipedia, the free encyclopedia
Isotopes of indium - Wikipedia, the free encyclopedia
Periyodik cetvelde yazan kütle numarası değil.Doğada bulunan izotoplarının kütlesininin bulunma yüzdesi dikkate alınarak hesaplanan ortalama atom ağırlığı.Örneğin en basitinden hidrojen doğada 3 izotopu halinde görülebilmekte.Trityumun 2 nötronu 1 protonu var.Buna rağmen periyodik cetvelde ortalama atom ağırlığı 1'e çok yakın bir değerdir.Çünkü doğada döteryum ve trityumdan ziyade daha çok hidrojen olarak gözlenir.
hayır benim yazdıklarım belirtilen izotoptan 1 mol tane alınsa oluşacak kütle değeridir.
bu son söylediğiniz standart atom ağırlığı denilen ve In ile Cd arasında büyük fark olan değerler.
mesela
Cd için 112.414
In içinse 114.818
ben yine not düşeyim Cd ve In için verdiğiniz 113 değerleri Cd ve In atomlarının en kararlı izotoplarının proton ve nötron sayılarının toplamıdır. kütle ilgili fikir verir ama ikisi de 113 olduğu için bu bahsedilen atomlarının kütlelerinin 113 (ya da birbirine eşit) olmasını gerektirmez. (hatta iddia ediyorum aynı kütlede iki farklı element atomu da bulunmaz)
Bizim müfredatta kimya biraz da ihmale dayanıyor.Örneğin elektronun kütlesi ihmal edilir.Çözünürlükte çok çok az çözünen çözünmez kabul edilir vs.
Proton+nötron toplamı aynı olan elementlerin elektronlarına inersek tabii ki kütlede milyonda 1 olacak şekilde bir farklılık çıkacaktır.
Yalnız periyodik tabloda ortalama atom ağırlığı hesaplaması yapılırken dahi kütle numarası üzerinden gidiliyor.
Ama mol kütlesi ile elementin cinsini bulmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum.Çünkü mol kütlesi 35 gr olan bir element klor da olabilir kükürt de olabilir, bu verirlerle kesin bir saptama yapmak mümkün olmaz.
Hımm. Anladım, çok teşekkür ederim. Periyodik tabloda 1 molu eşit görünen element olduğunu bilmiyordum. Kütle numarası hakkında konuşurken proton ve nötron sayılarına bağlı olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor sanırım. Tekrardan yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!