MatematikTutkusu.com Forumları

Kondansatör

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 17:27 18 Tem 2013 #1

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 21:59 18 Tem 2013 #2
yapan yok mu mübarekler

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:00 18 Tem 2013 #3
yapan yok mu mübarekler
hatırladığım kadarıyla yapmaya çalışayım

1.
paralel kollardaki potansiyel fark aynıdır.
yukarı kolda özdeş olduklarından 6V-6V fark vardır
aşağıda ise her kondansatör için C.V sabit olacağından sol 6C lik kondansatördeki potansiyel fark 3C dekinin yarısı kadar olur. yani 4-8 diye bölüşürler.
kısaca voltmetrenin üst ucu 6V luk bir potansiyele sahipken alt ucu 4V luk bir potansiyele sahip olur ve voltmetre 2V u gösterir diye düşünüyorum.

2.
K nın yükü q ise q=C.V olduğundan L sığacı için de yük q olacağından üst koldaki potansiyel fark 2V dir.
paralel olduğundan alt koldaki fark da 2V olur , yani 2V lik bir voltaja maruz bırakılmış.

dielektrik katsayısı 2 katına çıkarılırsa galiba c de 2 katına çıkıyor ama bu önemli mi bilmiyorum çünkü voltaj sabit olduğundan alt taraftaki 2V için yük Q=C.2V=2q olmalı.

not: yukarıdaki çözümler doğru çıksalar bile siz başkasına da çözdürün

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 23:21 18 Tem 2013 #4
2.soru yanlış maalesef devrenin pile bağlı olmadığını düşünerek tekrar dener misiniz?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:36 18 Tem 2013 #5
2.soru yanlış maalesef devrenin pile bağlı olmadığını düşünerek tekrar dener misiniz?
hmm o zaman toplam yük 4q denirse (q=C.V)
üstte C ve 2C lik 2 kondansatör var aşağıdaysa C lik bir kondansatör.
üstte 2C deki potansiyel fark v olsa , C deki 2v olur (bu v ilk yazdığımız V den farklı)
üstte toplam yük C.2v+2C.v=4Cv
aşağıda da 3v potansiyel fark olur. toplam yük de C.3v olur
toplam 7Cv=4q → 3Cv=12q/7 olması lazım

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 04:50 19 Tem 2013 #6
yok cevap 9/5

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 13:49 19 Tem 2013 #7
yok cevap 9/5
şimdi biraz işim var. uygun bi zamanda yükün korunumu yerine bir de enerjinin korunumundan yapalım. (doğru olan da budur heralde. zaten bi şekilde çarpar böler 9/5 i buluruz)

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 21:51 19 Tem 2013 #8
enerjiden de çözdüm 9/5 bulamıyorum

acil yardım gerekli. çözebilen bir arkadaşımız yok mu?

tersten gidelim;
CV=q verilmiş , cevap da 9q/5=C.(9V/5) verilmiş.
alt kolda potansiyel fark 9V/5 ise üst kolda da aynıdır ve kondansatörlere (soldakine) 6V/5 ve (sağdakine) 3V/5 olarak dağılır.
yükleri yazarsak 21CV/5 korunmuyor
enerjileri yazarsak (81/25+36/25+18/25).CV²/2=27CV²/10 enerji de korunmuyor

böyle sistemlerde ne korunuyor? pil de bağlı değil dediniz , sistem kapalı varsayıyoruz.

Heisenberg - ait kullanıcı resmi (Avatar) Heisenberg 18:58 20 Tem 2013 #9
Sanırım toplam V korunması lazım bana da unutturdunuz
Yapabilen yok mu yahu lys de bir tek matematik sorulmuyor :@

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:06 20 Tem 2013 #10
Sanırım toplam V korunması lazım bana da unutturdunuz
Yapabilen yok mu yahu lys de bir tek matematik sorulmuyor :@
toplam V korunuyorsa sistemde pil var demektir.