5.noktasal bir dalga kaynağı derinliği sabit bir dalga leğeninde periyodu 3 sn ve hızı 10cm/sn olan dalgalar üretiyor.kaynak sabit tutulup dalga leğeni sağa doğru 5cm/s hızla hareket ederse leğenin ilerleme yönünün tersinden dalgalara bakan durgun gözlemci dalgaların frekansını kaç s-1 ölçer? (2/3)
2m kütleli cisim x kadar aşağı insin, bu durumda m kütleli de x kadar çıkar.
Potansiyellerinin bu noktada eşit olduğunu varsayalım, potansiyellerin eşitlik şartını yazalım.
2m.(h-x)=m.(h+x)
2mh-2mx=mh+mx
mh=3mx ise
x=h/3 yani m kütleli cisim, h/3 kadar yükselecek yani mgh/3 kadar enerji kazanacak.
4. soruda, hareket süresi aynı olmayabilir tamam h kısmı eşit ama belki KM daha uzun bu uzun yolu eşit sürede almak için hızı aynı olmayabilri. Ben sadece kinetik enerji diyorum.
Aslında 2 sorununda mantığı aynı, başlangıçta bi enerjiye sahip bu cisimler. Eğik atış kısmında bu enerjinin bir kısmını yatay bileşeni (yatay hızı ) için harcayacak ve hareket ederken yükseklik daha az olacak.
4. soruda, hareket süresi aynı olmayabilir tamam h kısmı eşit ama belki KM daha uzun bu uzun yolu eşit sürede almak için hızı aynı olmayabilri. Ben sadece kinetik enerji diyorum.
ben de I ve III diyorum
tabi M noktasına aynı anda ulaştıklarını varsayıyoruz , yoksa süreyi de çıkarabiliriz
kinetik enerjileri aynı olmak zorunda değil çünkü cisimlerin kütleleri farklı olabilir
hızları mecbur aynı olacak çünkü aynı yükseklikten bırakılıyor
geçen süre de M noktasında karşılaştıklarını varsaydığımızda aynıdır (karşılaşmıyorlarsa bence kötü bir soru olur , M yerine karşılaştıklarında çarpıştıklarında vs diyebilirdi)