FeCl_3 => buradaysa klorun(Cl'nun değerliği -1'dir.) , Burada dikkat edilmesi gereken 3 tane klor olduğudur , şu şekilde düşünebiliz (FeClClCl) yani 3 tane Cl olduğundan , 3.(-1) kadar değerliğe sahip olurlar.
O halde demirin değerliği x olsun değerlikler toplamı 0 olması gerektiğinden x-3=0 , x=3 bulunur.Yani Fe³ bulunur.
O halde bileşik (Demir3Klorür)şeklinde okunur.
FeSO_4
buradaysa SO_4 bir köktür.SO_4 kök değerliği olarak , (-2 alır.) değerliği -2'dir yani.
O halde ,
Fe(SO4)-2 , yalnız bunun ilk sorudan farkı , SO4'Te 4 tane oksijen vardiye 4 le çarpmiyacağız , kök olduğundan , SO4 üzeri -2'diye kabul edilmiştir.O halde ,
SO4'ün üzeri -2 , demirin ki de x olsun.
Bileşiklerde yükler toplamı 0 olmalıdır . x-2=0 , x=2 Fe² olur.o halde , Demir(2)Sülfattır.
Burada bilmen gereken , gördüğün gibi , demir değişkendir yani yanındakine göre farklı değerlik alabilir.
böyle , SO4 üzeri -2 olduğunu vs.ezberlemen gerekiyor.
mesela buna bir kaç örnek getirelim ,
Sn_3(PO_4)_4
burada da bir üstteki örnekte açıkladığımız gibi PO_4 , değerliği -3'tür. kalay'dan (Sn)3 tane var.(PO4)'ten 4 tane var.Bir tanesinin değerliği -3 , 4 tanesinin 4.(-3)=-12 bulunur.Bakırın değerliği x olsun yalnız 3 tane bakır var . 3x-12=0 , 3x=12, x=4 bulunur.
O halde kalay(4)Fosfattır.
neden bazılarında +2 bazılarında da +3 değerlilik alıyor çünkü bulunduğu durumdan daha kararlı bir elektron yapısına bu sayede ulaşabiliyor. daha sağlam bi pozisyon bulursa ona doğru gitmeye çalışır (bu her element, her bileşik için geçerlidir) mesela paslanma bunun bir yansıması. +3 hali daha kararlı olduğu için bol miktarda bulunduğu +2 haini fırsatını bulduğu an terkediyor.
demirin +5 değerlilik aldığı bileşik var mı? kararsız da olsa kağıt üzerinde bence üretilebilinir sadece ömrü saniyenin kaç milyonda biri olur onu bilmiyorum. yanlış hatırlamıyorsam +6 (hatta eksi) değerlilik aldığı bileşikleri var. tabi bunlar ne kadar kararlı bilimiyorum.