duncanduncan 14:32 04 Nis 2012 #1
1----) derişik KMnO4 çözeltisi asetileni, CO2 gazına kadar nasıl yükseltger.tepkime basamaklarıyla denklemini yazabilir misiniz?
2----)üzümden şarap elde edilmesi organik bir redoks tepkimesidir.redoks tepkimesi olduğunu kanıtlayabilir misiniz?
3----)esterlerin hidrojenle birleşip indirgenme sonucunda 2 mol primer alkol oluşur.hidrojenlerin bağlanma yerlerini gösterebilir misiniz?
4----)esterlerin amonyakla yer değiştirme tepkimesinin bağlanma yerlerini ve tepkimeyi yazabilir misiniz?
matera 14:38 04 Nis 2012 #2
sadece 2. sorunun kanıtını yapabilirim. Üzümde meyve asidi var. şarap ise alkol içerir. Asidin alkole dönüşebilmesi ancak bir redoks tepkime ile gerçekleşebilir. Çünkü asitteki -COOH grubundan normal tepkimelerde H iyonlaşır. ancak şarap üretiminde bu gruptan -OH kökü ayrılmalıdır. bunun için redox tepkime gerçekleşmeli. kanaatim bu yönde. Az buz kimyam ile bu kadarı yeterlidir sanırım.
duncanduncan 14:45 04 Nis 2012 #3
2.soru için teşekkürler.
matera 14:50 04 Nis 2012 #4