Şekilleri 3 boyutlu olarak hayal ediniz. Öyle çizmeye çalıştım ama olmadı :) Çözümler detaylı olursa sevinirim.
https://img705.imageshack.us/img705/...at25032012.jpg
Yazdırılabilir görünüm
Şekilleri 3 boyutlu olarak hayal ediniz. Öyle çizmeye çalıştım ama olmadı :) Çözümler detaylı olursa sevinirim.
https://img705.imageshack.us/img705/...at25032012.jpg
2
T.8/10 = m.10
8T=100m
T=25m/2
Fm=T.6/10
mw^2.7,5 = 25m/2.6/10
w=6
3
8m.10 = T
T=80m
80m= ( m.v^2 ) / 0,2
v^2 = 16
v=4
ilk soruda yarıçapı açılardan bulabilirsin. r=0,3 olur.
Dimar , uğraşman güzel teşekkürler saol da yaptıklarını açıklarsan iyi olur.
1
T.8/10 = m.10
T=25m/2
25m/2. 6/10 = mw^2.0,3
w= 5
açıklayım.
ilk soruda fm = t eşitliği yazıp açısal hıza gideceğiz fakat t bilinmeyeni oluşuyor. t nin düşey bileşeni cismin ağırlığına eşit olduğundan t yi m cinsinden elde ettik.
daha sonra t nin yatay bileşeni = fm yazdık.
2. ve 3.soruda hemen hemen aynı şeyler...
görünmüyorsa açıklayım :)
F.m=T neden ?dimar'den alıntı:açıklayım.
ilk soruda fm = t eşitliği yazıp açısal hıza gideceğiz fakat t bilinmeyeni oluşuyor. t nin düşey bileşeni cismin ağırlığına eşit olduğundan t yi m cinsinden elde ettik.
daha sonra t nin yatay bileşeni = fm yazdık.
2. ve 3.soruda hemen hemen aynı şeyler...
görünmüyorsa açıklayım :)
Fm=t.sin37 olacak.
FM=T.sin37
T.cos37 = mg
Konuyu hiç bilmeyen birisine, açıklıyormuş gibi düşün.
F.m dediğinde F merkez kaç kuvveti mi ? Neden F.m olduğunu bilmiyorum, F nerden gösteriliyor bilmiyorum. Neden T.sin 37 onu da bilmiyorum.
Bu arada cevaplara da baktım. 1. sorunun ki 5,2. soru 6, 3. soru 4 verilmiş.
resimle açıklamaya calıstım umarım yardımcı olur.
http://g1203.hizliresim.com/v/t/3tzk2.jpg
biri doğru çıkmış diğerleri yanlıs...
ozaman işlem hatam vardır tekrar bakarım
işlem hatalarını gördüm. Anlamamın sebebini şimdi anladım :) ifadeleri hatalı kulanıyorsun fm dediğinde frekans ne alaka niye kütleyle çarpılmış gibi sorular geliyor insanın aklına halbuki Fm olduğunu anlasaydım anlamadığım bir şey olmayacaktı :)dimar'den alıntı:biri doğru çıkmış diğerleri yanlıs...
ozaman işlem hatam vardır tekrar bakarım
Şekil için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Anladım sonunda.
haklısın fm diye hızlıca yazmıştım :) işlem hatalarımı ben de gördüm pc ile kafadan yapınca böyle oluyor :)duygu95'den alıntı:işlem hatalarını gördüm. Anlamamın sebebini şimdi anladım :) ifadeleri hatalı kulanıyorsun fm dediğinde frekans ne alaka niye kütleyle çarpılmış gibi sorular geliyor insanın aklına halbuki Fm olduğunu anlasaydım anlamadığım bir şey olmayacaktı :)
Şekil için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Anladım sonunda.
sen de sağol
işlem hataları önemli değil düzeltmene bile gerek yok gidiş yolunu anladım.dimar'den alıntı:haklısın fm diye hızlıca yazmıştım :) işlem hatalarımı ben de gördüm pc ile kafadan yapınca böyle oluyor :)
sen de sağol
Dimar buradaki T ip gerilmesi mi ? Öyle büyük ihtimal de ip gerilmelerinin eşit olduğunu nasıl söylüyoruz.dimar'den alıntı:3
8m.10 = T
T=80m
80m= ( m.v^2 ) / 0,2
v^2 = 16
v=4
Evet ip gerilmesi. Farkındaysan aynı ip üzerinden asılmış iki cisim var. Bu yüzden iki iptede gerilme kuvvetleri eşittir. ( aynı ipte aynı gerilme..)
T hem aşağıdan çeken mg ye eşittir hem de solundaki cismin merkez kaç kuvvetine. Bu iki eşitliği yazdım
Basit makine mantığı yani teşekkürler.dimar'den alıntı:Evet ip gerilmesi. Farkındaysan aynı ip üzerinden asılmış iki cisim var. Bu yüzden iki iptede gerilme kuvvetleri eşittir. ( aynı ipte aynı gerilme..)
T hem aşağıdan çeken mg ye eşittir hem de solundaki cismin merkez kaç kuvvetine. Bu iki eşitliği yazdım
Bir sorum daha vardı.
m kütleli bir cisim v hızıyla düzgün çembersel hareket yapıyor.
Cisim 60 derecelik dönme yaptığında çizgisel hızındaki değişme nedir ?
sin60=√3/2 cos60=1/2
aynen basit makine ve tork-denge bilgileri önemli oluyor bu sorularda...duygu95'den alıntı:Basit makine mantığı yani teşekkürler.
Bir sorum daha vardı.
m kütleli bir cisim v hızıyla düzgün çembersel hareket yapıyor.
Cisim 60 derecelik dönme yaptığında çizgisel hızındaki değişme nedir ?
sin60=√3/2 cos60=1/2
bu sorunun cevabı nedir?
cevap 1 verilmiş.dimar'den alıntı:aynen basit makine ve tork-denge bilgileri önemli oluyor bu sorularda...
bu sorunun cevabı nedir?
sanırım hızındaki değişme kaç v dir diye soruyor
http://f1203.hizliresim.com/v/t/3u0uy.jpg
aradaki açı 120 olsa 1 olduğunu söylerdim burada 60 derecede V olduğuna nasıl karar verdin ?
Aradaki açı 60 dereceydi, iki vektörü uç uça eklersek 120 derece olur. bileşke almamız için bunu yapmak zorundayız... şekil 1 den şekil 2 ye uç uça ekledim 120 derece oldu.duygu95'den alıntı:aradaki açı 120 olsa 1 olduğunu söylerdim burada 60 derecede V olduğuna nasıl karar verdin ?
Düzgün çembersel harekette hız büyüklüğü her zaman sabittir. Hız vektörel olarak değişir yani yönü değişir...
İki hız vektörünün vektörel olarak bileşkesini aldığımızda hızdaki değişimi buluruz.
Zaten öyle olmasa v-v = 0 derdik hız değişimine... O zaman ivme de olmazdı.
İvmeyi sağlayan hızdaki vektörel değişim.
60 derece taradığında şekil bu oluyor.
https://img848.imageshack.us/img848/...at25032012.jpg
büyüklüğü v olan Vektörleri uzattığımızda aradaki açı 60 mı oluyor yani ?
Tamamdır. Şimdi oldu saol. :)
ilk başta yanlış çizmişim aslında :D
şimdi oldu sanırım :D
;) Farkettim. çok teşekkürler...dimar'den alıntı:ilk başta yanlış çizmişim aslında :D
şimdi oldu sanırım :D