MatematikTutkusu.com Forumları

YGS Biyoloji

1 2 Son
duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 19:49 23 Oca 2012 #1
Bazı organellerde yadımlama ve özümleme olayları birlikte gerçekleşir. Özümleme yapım işidir. Yadımlama yıkım işidir. Karşılaştığım bir soruda diyorki

Aşağıdaki organellerin hangilerinde özümleme ve yadımlama olayları birlikte görülür ?

Doğru cevap olarak Koful-Mitokondri-Kloroplast demiş zaten Mitokondri ve Kloroplast için bunun doğruluğu kesin.

Koful 3 çeşit koful var besin kofulu, sindirim kofulu ve boşaltım kofulu bunlardan eğer yadımlama diyorsak yıkım boşaltım kofulu olur ama bu kofulda aynı zamanda özümleme olmaz sanıyorum. Özümleme olsa besin kofulu olur fakat bu kofulun yadımlama yapacağını sanmıyorum.

Sizce yadımlama ve özümleme kofulda aynı anda olur mu ? Cevabınız Evet ise Neden ?

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 12:43 24 Oca 2012 #2
Kofulda özümleme faaliyetleri gerçekleşmez

atena 21:22 26 Oca 2012 #3
Genel olarak kofulu soruyo özel bi kofuldan bahsetmiyo oyüzden denge sağlanması için biri yıkım biri sentez yapmalı hemOstosi sağlanmanması için iç denge sağlanaması için yani

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 18:20 28 Oca 2012 #4
Tesekurler bisey daha soracağım karbonhidratlar enzimlerin yapısına katlir mi ? Riboz sekeri rna nin yapsina katılıyor bu da bir karbonhidrat bazi enzimler sadece rna dan olusabiliyor buna gore bu sorunun cvabi evet oluyor ama teste gore de hayir oluyor.

atena 20:45 10 Şub 2012 #5
sorunu yeni gördüm enzimler protein yapıda ve reaksiyonları katalizlemekle görevlidir yapısında bazı minerallerde var ama karbonhidrat yok.protein yapısında olduğundan yüksek sıcaklıkta bozulabilirler

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 20:58 10 Şub 2012 #6
Riboz şekeri DNA nın yapısına katılıyor ama ?

atena 21:09 10 Şub 2012 #7
Glikoz proteinlerle birleşerek glikoproteini , yağlarla birleşerek glikolipiti oluşturur.
Bu şekilde yapı maddesi olarak hücre zarının yapısına katılır. Riboz, RNA, ve ATP ‘nin , deoksiriboz ise DNA’nın yapısına katılır.

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 21:23 10 Şub 2012 #8
Yanlis yazmisim ama rna demek istedim. Bazi enzimler sdece rna dan olusur. Bundan dolayi karbonhidratlar rna ni yapisina dolayisiyla enzimletin yapisina katilir ben boyle dusunuyorum.

atena 21:28 10 Şub 2012 #9
valla bilemiyorum arkadasımada sordum gıda mühendisi ben iyice araştırıp sana dönerim.enzimler genelde protein yapılı olarak geçiyo enzimler biçok maddeye etki edebilir.ben cevabını bulunca yazarım

atena 21:48 10 Şub 2012 #10
Temel yapı birimi yine glikozdur. KARBONHİDRATLARIN İNSAN VÜCUDU İÇİN ÖNEMİ Karbonhidratlar insan vücudu için diğer besin türlerine göre öncelikli enerji kaynağı olup vücuda ve hücrelere en kısa zamanda enerji veren besin türüdür. Çünkü yürümek, koşmak, düşünmek, duymak,görmek gibi aktif olaylar için vücuda kısa zamanda enerji lazımdır. Bu da karbonhidratlardan sağlanır. Enerji görevleri dışında yapısal görevleri de vardır. Örn: Riboz ve deoksiriboz RNA ve DNA yapısına katılır.Bazı polisakkaritler Proteinlerle ve lipitlerle birleşerek hücre zarının yapısına katılır. (Glikoprotein ve Glikolipit olarak.)Yani rna ve dna nın yapısına protein veya lipitlerle birleşerek katılıyo doğrudan yapısal olaylara katılmıyo

1 2 Son