lazbiyolog 21:24 27 Nis 2014 #1
Merhaba değerli arkadaşlar...
Yine bir fizik sorusu ile karşınızdayım soru çok kolay olabilri ama ben yapamadım.. lütfen yardım edermisiniz.. ilginize sonuz teşekürler..
Soru şöyle...
Bir eletrikli ısıtıcı 2 lite saf suyun sıcaklığını dk da 6 santigrat derece artırmakdır.Bu ısıtıcının gücü kaç watttır.. (1 cal=4 julole ve ısı kayıpları önemsiz...)
soruda verilenler bunlar...
cevap olarak 800 verilmiş.. ama ben bi türlü çıkaradım..
Bir diğeri.. şöyle...
kutlesi bir cisme etkiyen f kuvveti ile bu kuvvetin dt etki süresi biliyorsa, bu niceliklerel hangileri hesaplanabilir..
I)cismin a ivmesi,
II) cismin aldığı x yolu
III) cisme aktarılan p gücü
bu soruda cevap yanlız I olarak verilmiş ama benim hesabımma göre hepsi çıkıyor .. değerli yorumlarınızı esirgemeyin lütfen..
emeği geçnmlere şimden teşekürler..
Enesemre 22:02 27 Nis 2014 #2
1)Bu tip sorularda suyun yoğunluğu ve öz ısısı verilir aslında ama biz verilmediği için bildiğimiz şekilde yoğunluğu 1 g/
cm³ ve öz ısıyı da 1 cal/g
0C alalım.Bu durumda verilen ısı miktarını;
Q = m. c . Δt
formülü ile bulalım.
Yoğunluk 1 g/
cm³ olduğuna göre su 2000
cm³ verilmiş olduğundan 2000 gramdır.
Q=2000.1.6=12000 cal
12000 cal= 48000 Joule
Dakikayı da saniye cinsinden yazarak; 1 dk=60 sn
48000/60=800 Watt
olarak ısıtıcının gücünü bulabiliriz.
Enesemre 22:08 27 Nis 2014 #3
2)Bir cismin kütlesi ve cisme etkiyen F kuvveti bilinyorsa ivmeyi F=m.a dan bulabiliriz.
Cismin aldığı yolu ilk hızını bilseydik;
x= V0t+(1/2)at² den bulabilirdik. Ancak cismin ilk hızını bilmediğimizden cismin aldığı x yolunu bulamayız.
Yapılan işi Fx=W şeklinde yazarsak güç de P=Fx/Δt olacaktır. Ancak zaten alınan yolu bilmediğimizden gücünü de hesaplayamayız.
lazbiyolog 22:52 27 Nis 2014 #4 2)Bir cismin kütlesi ve cisme etkiyen F kuvveti bilinyorsa ivmeyi F=m.a dan bulabiliriz.
Cismin aldığı yolu ilk hızını bilseydik;
x= V0t+(1/2)at² den bulabilirdik. Ancak cismin ilk hızını bilmediğimizden cismin aldığı x yolunu bulamayız.
Yapılan işi Fx=W şeklinde yazarsak güç de P=Fx/Δt olacaktır. Ancak zaten alınan yolu bilmediğimizden gücünü de hesaplayamayız.
ilginize çok teşekür ederim emeğinize sağlık... lakin ben birşy sormak istiyorum.. f kuvveti bilininiyor dt de biliyor dolaysyla kuvvet zman grafiğinin altındaki alan itmeyi vermezmi burdan itme =m.v den hız bunur.. hızdan yol bulunamzmı ??
lazbiyolog 22:53 27 Nis 2014 #5 1)Bu tip sorularda suyun yoğunluğu ve öz ısısı verilir aslında ama biz verilmediği için bildiğimiz şekilde yoğunluğu 1 g/
cm³ ve öz ısıyı da 1 cal/g
0C alalım.Bu durumda verilen ısı miktarını;
Q = m. c . Δt
formülü ile bulalım.
Yoğunluk 1 g/
cm³ olduğuna göre su 2000
cm³ verilmiş olduğundan 2000 gramdır.
Q=2000.1.6=12000 cal
12000 cal= 48000 Joule
Dakikayı da saniye cinsinden yazarak; 1 dk=60 sn
48000/60=800 Watt
olarak ısıtıcının gücünü bulabiliriz.
emeğinize sağlık tam olarak aradığım bir cevap oldu.. soruı gayet basit miş ama ben çıkardım bi türlü.
Enesemre 23:07 27 Nis 2014 #6 ilginize çok teşekür ederim emeğinize sağlık... lakin ben birşy sormak istiyorum.. f kuvveti bilininiyor dt de biliyor dolaysyla kuvvet zman grafiğinin altındaki alan itmeyi vermezmi burdan itme =m.v den hız bunur.. hızdan yol bulunamzmı ??
Doğru düşünmüzsünüz ancak F.Δt=m.ΔV yi verecektir. Bu nedenle yine ilk hıza ihtiyaç duymaktayız.
Enesemre 23:09 27 Nis 2014 #7 emeğinize sağlık tam olarak aradığım bir cevap oldu.. soruı gayet basit miş ama ben çıkardım bi türlü.
Rica ederim.
lazbiyolog 23:25 27 Nis 2014 #8 Doğru düşünmüzsünüz ancak F.Δt=m.ΔV yi verecektir. Bu nedenle yine ilk hıza ihtiyaç duymaktayız.
evet haklısnız kaçırdığım nokta itmenin bilinmesi hızı değil hızdaki değişmeyi bulmanızı sağlar..bu ince ayrıntıyı kaçırdım.. emeğinize sağlık esen kalın..
Enesemre 23:45 27 Nis 2014 #9
Rica ederim siz de esen kalın.