bir annenin şimdiki yaşı yaşları farklı olan üç çocuğunun yaşları toplamının 2 katıdır. 3 yıl sonra annenin yaşı ile çocuklarının yaşlarının toplamının farkı 10 olduğuna göre, büyük çocuk şimdi en fazla kaç yaşındadır?
Yazdırılabilir görünüm
bir annenin şimdiki yaşı yaşları farklı olan üç çocuğunun yaşları toplamının 2 katıdır. 3 yıl sonra annenin yaşı ile çocuklarının yaşlarının toplamının farkı 10 olduğuna göre, büyük çocuk şimdi en fazla kaç yaşındadır?
5 olması lazım.
Annenin yaşı:a
Çocukların yaşları toplamı :x olsun.
a=2x ve a+3=x+9+10
Buradan x=16 bulunur. Yaşları 1,2,13 olarak aldığımızda en büyük çocuk en fazla 13 yaşında olur.
soruyu bende çözdüm de cevap 13 diyor onun için sordum
Matematikcifm hocamızında çözdüğü gibi çocukların yaşları toplamı x ise annenin yaşı 2x olur. 3 yıl sonra annenin yaşı 2x+3, çocukların yaşları toplamı x+9 olur. 10 fark var ise x+9+10=2x+3 , x=16 çocukların yaşları farklı olduğundan 1,2 ve 13 yaşında olabilirler.
teşekkürler
burada en küçük çocuğu yeni doğmuş kabul edip 0 yaşında seçersek
çocuklar 0+1+15 = 16 toplamını yine verir
böylece en büyük çocuk en fazla 15 yaşında olabilir .
not: günlük hayatta 0-12 ay arası çocuklar eşimin söylediğini göre 0 yaş kabul ediliyomuş:)
Onu ben de düşündüm öğretmenim ama soruyu soranın aklından ne geçtiğini bilemiyorsunuz o yüzden bu haliyle bu soru biraz sakat.
hocam yaş problemlerinde 0 yaş olarak kabul edilmez en azından ben hiç karşılaşmadım