(233)7 sayısından büyük en küçük çift sayının 4 fazlası aynı tabanda kaçtır?
Yazdırılabilir görünüm
(233)7 sayısından büyük en küçük çift sayının 4 fazlası aynı tabanda kaçtır?
en küçük çift sayı (234) bu sayının 4 fazlası; (238) burada 8in 7 tabanındaki karşılığı 11dir. 1 yazıp diğer biri diğer basamağa aktarırız.
(241) elde etmiş oluruz
(233)7+(1)7+(4)7=(241)7
hocam yalnız kitapda cevaba (242)7 demiş.
Ya yazımda bir yanlış var, ya da yanlış şık doğru denmiş. Bu çözüm, doğru olması lazım.
Siz öyle diyorsanız öyledir:) Zaten çözüm de bana doğru geldi.Yalnız 10 luk tabanın haricinde bir sayının çift olması gene 10 luk tabanındaki gibi midir?
(234)7 bir çift sayı değil ki
(235)7 , koşula uyan en küçük çift sayı onun da 4 fazlası (242)7 olur.
Teşekkürler hocam şimdi oldu.
10 luk tabanı haricindeki sayıların çift olup olmadığını nasıl bulacağız?
Bu nereden çıktı?gereksizyorumcu'den alıntı:(234)7 bir çift sayı değil ki
(235)7 , koşula uyan en küçük çift sayı onun da 4 fazlası (242)7 olur.
(234)7=2.7²+3.7+4.1≠0(mod2)MatematikciFM'den alıntı:Bu nereden çıktı?
Gereksizyorumcu hocamız haklı.Kitabda, bir sayının tabanı tekse; sayının rakamları toplamı tekse tek, toplamı çiftse çiftir demiş.Ben her zamanki gibi unutmuşum:)
Yaptım gene yapacağımı. Ben 10 luk tabana 73 olarak çevirdim. 122 olacaktı.
yakında kitaplar herşeyin formül halini verecekler en iyi ezberleyen sınavlarda daha yüksek puan alacak. bunu bile formülüze etmişler artık söyleyecek laf yok.mert46'den alıntı:Gereksizyorumcu hocamız haklı.Kitabda, bir sayının tabanı tekse; sayının rakamları toplamı tekse tek, toplamı çiftse çiftir demiş.Ben her zamanki gibi unutmuşum:)
sayının tabanı t gibi bir tek sayıysa 1,t,t²,t³... gibi her basamağın değeri de tek ve o basamakta çift sayı varsa basamaktan gelen katkı çift , tek sayı varsa basamaktan gelen katkı tek olacağından , sayının tekliği çiftliği rakamları toplamının tekliği veya çiftliğiyle aynıdır.
Bu bana ders olsun.Çevremde işittiğim bazı asılsız söylentilere göre ÖSYM bu sene taban aritmetiği soracakmış:confused: