https://img135.imageshack.us/img135/...atbatuhane.png
Yazdırılabilir görünüm
1. sini 924
2. sini 700
buldum ama emin değilim.
Hocam bu soruları arkadaşımın kitabında gördüm ama cevaplarını öğrenemedim.Yarın kitabı getirirse cevabını alabilirim
bu sorularda hamlelerin sadece sağa ve aşaıya doğru yapılabileceğinin belirtilmesi lazım aksi takdirde sınırsız sayıda farklı yol bulunabilinir.
bu koşul altında sağa gidişler S , aşağı gidişler A olsun
ilk soruda 6 tane S , 5 tane A hamlesi yapılmalıdır
bunlar hangi sırayla yapılırsa yapılsın istene yere varılır demek ki ilk sorunun cevabı SSSSSSAAAAA harfelriyle 11 harfli kaç kelime yazılabilir sorusunun cevabıyla aynı
=11!/(6!.5!)=11.10.9.8.7/(5.4.3.2)=11.6.7=462
benzer mantığı 2. soru için uyguladığımızda
A dan yeşile gidişler C(4,2)
yeşilden B ye gidişler C(7,3) sayıdadır
sonuçta cevap C(4,2).C(7,3)=6.7.6.5/(3.2)=210 olur
Çok güzel çözmüşsünüz hocam teşekkürler.
Bu soru 8. sınıf için ağır demek istiyorum ama diyemiyorum.
Cevapların 462 ve 210 olmama ihtimalinin olduğunu da belirteyim.
bu çözümü ilk gördüğümde ben de senin gibi orta2 veya orta3 falandım sanırım ve benim de çok hoşuma gitmişti. yani bu tarz soruların standart çözüm yolu budur. benim üzerine eklediğim veya çıkardığım bişey yok.nahutab97'den alıntı:Çok güzel çözmüşsünüz hocam teşekkürler.
itirazınız hangi noktada hocam belki hata yapmışımdır, yanlış bir nokta varsa düzelteyimMatematikciFM'den alıntı:Cevapların 462 ve 210 olmama ihtimalinin olduğunu da belirteyim.
Sayın gereksizyorumcu, bu soruyu olimpiyat sorusu olarak gördüm. Oradaki çözüm yolu farklıydı. Oradan hatırladığım çözüm yoluyla 924 ve 700 buldum. İşlem hatası yapmış olabilirim. Yalnız çözümden hatırladığım tekrarlı permütasyon mantığı kullanılmıyordu. O yüzden yanlış olabilir dedim. Ama yine de benim yanlış biliyor olma ihtimalim yüksek. O yüzden bu kadar söyleyebiliyorum. Eğer çözüm yolunu hatırlarsam eklerim.