Arkadaşlar bunu bulamadım.Bulan olursa nasıl bulduğunu yazarsa sevinirim...
256-------> 2
329-------> 9
433-------> 55
144-------> ?
soru işareti yerine hangi sayı gelecek
12-16-20-24----şıklar...
Yazdırılabilir görünüm
Arkadaşlar bunu bulamadım.Bulan olursa nasıl bulduğunu yazarsa sevinirim...
256-------> 2
329-------> 9
433-------> 55
144-------> ?
soru işareti yerine hangi sayı gelecek
12-16-20-24----şıklar...
Evet arkadaşlar cevabı bulabilen yok mu?
şimdi cevaba 5 desem hangi kurala göre yanlış olduğunu söyleyecekler?
neyse ben 15 için basit bi kural buldum
sayı abc ise |ab-bc| şeklinde bir kural olabiliyor, tabi her zamanki gibi yazmadan geçmeyelim soru işareti yerine istediğiniz şey gelebilir, yani verilen her seçenek için hatta doğum yılınız için bile bi kural üretilebilir.
Mantığınız doğru ama cevap 12 diyor...gereksizyorumcu'den alıntı:şimdi cevaba 5 desem hangi kurala göre yanlış olduğunu söyleyecekler?
neyse ben 15 için basit bi kural buldum
sayı abc ise |ab-bc| şeklinde bir kural olabiliyor, tabi her zamanki gibi yazmadan geçmeyelim soru işareti yerine istediğiniz şey gelebilir, yani verilen her seçenek için hatta doğum yılınız için bile bi kural üretilebilir.
https://img109.imageshack.us/img109/...at11112012.jpg
bu sorunun cebı anahtarı varmı ?
yalnızca 12 değil her sayı için bir ilişki bulunabilir diyorum. bi kez daha yazayım bu soruyu sormakla şunu sormak arasında fark yokmatsevdasi72'den alıntı:Mantığınız doğru ama cevap 12 diyor...
"aklımdan bi sayı tuttum, bu sayı nedir?
a)1 b)2 c)3 d)4 e) hiçbiri "
sonuçta bu yazdığım soruda da soru metninde belirtilmeyen sadece soruyu üretenin aklındaki bişeyi bulmaya çalışıyorsunuz.
Yani sorunun cevabı yok
@gereksizyorumcu sorunun birden çok cevabı olduğundan bahsediyor.
yani 1 den fazla cevap ?
n² örüntüsü var diyelim.
1,4,9,16,25,... diye giden. 25 ten 36 geleceği düşünürken ben istediğim sayıyı getirebilirim özel bir kural bularak örneğin.
an=(n-1).(n-2).(n-3).(n-4).(n-5)+n² kuralı ile.
n=1 için a1=1
n=2 için a2=4
n=3 için a3=9
n=4 için a4=16
n=5 için a5=25
n=6 için a6= 5.4.3.2.1+6²=120+36=276 bulabilirim.
İstersem an=n.(n-1).(n-2).(n-3).(n-4).(n-5).+n²
kuralı ile ilk beş terimi aynı bu sefer 6. terimi a6=6!+6²=720+36=756 bulabilirim örneğin.
Yani, hocamın verdiği örüntüye uygun bir kaç kural bulunarak sorulan yere gelebilecek birden fazla sayı bulunabilir.
Eeeee, bunlar bunu bilmiyorlar mı? Biliyorlardır muhtemelen. Burada handikap sayı örüntüleri kavramının matematikçiler tarafından iyi tanımlanmamış olmasıdır.
konuyu açan kendi soru soruyo hiç bi bakıp teşekkür bile etmiyo insanlık ölmüş insanlık!
Ben böyle saçma sapan soru görmedim :)
ilk sorulduğunda bayağı bir uğraşdıydım 433 den yola çıktıydım sonuçta asal bir sayı
internette çözümü varmıdır diye araştırdım çözen dahi yok gereksiz yorumcu haklı:)
;)Doğrudur;)
peki cevaplar içinden hangilerini buldun grereksiz yorumcu 1 den fazla cevap var demişti .
Supernatural'den alıntı:Ben böyle saçma sapan soru görmedim :)
ilk sorulduğunda bayağı bir uğraşdıydım 433 den yola çıktıydım sonuçta asal bir sayı
internette çözümü varmıdır diye araştırdım çözen dahi yok gereksiz yorumcu haklı:)galiba yanlış anlaşıldım.Fatal zking'den alıntı:peki cevaplar içinden hangilerini buldun grereksiz yorumcu 1 den fazla cevap var demişti .
ben birden fazla cevabı var derken seçeneklerde birden fazla cevap var o yüzden soru hatalı demiyorum. bu tür soruların hepsi arızalıdır çünkü sıradaki sayıyı bağlayan bir kural verilmemiş ama sorulmuş ve matematik buraya istediğiniz sayıyı yazmanızı sağlayan kural bulabileceğinizi söylüyor. bu tür sorularda kural verilmezse ya da en azından kuralla ilgili kısıtlayıcı bir özellik mesela birinci dereceden bir ilişkidir demek gibi bişeyler verilmezse cevabı kişiden kişiye değişen saçma bişey üretilmiş olur.
:cool:
Konuyu açanın , açtıktan sonra girip girmediğini nerden biliyorsun?Fatal zking'den alıntı:konuyu açan kendi soru soruyo hiç bi bakıp teşekkür bile etmiyo insanlık ölmüş insanlık!
girmiş olsaydı ya bir teşşekkür eder yada online olup olmadığı görünürdü yanlışmı adam
soruyu sorup çekip gitti konu içinde olan herkese sor.:(
Şimdi bile sitede değil bilip bilmeden konuşma.
Size , açıklama yapma zorunluluğum olmadığı halde yapıyorum ;
https://img41.imageshack.us/img41/3650/mat11112012.jpg
Karşımızdaki bizden yaşça büyük olan bir öğretmenimiz.
O konuda hiçbir lafım yok bizden yaşça büyük bilgili biri sadece biraz daha ilgi göstermeliydi
diyorum ben başka bir şey demiyorum yanlış anlamanı istemem.:)
Bu cümleye kırıldım.Sert olmaya gerekmi var kendi aramızda :)Fatal zking'den alıntı:Şimdi bile sitede değil bilip bilmeden konuşma.
üzgünüm kardeşim affet:p
Ben söyle demek istedim sorulan soru örüntiyle bağdaştıramıyorum
Mantık sorusu felan deselerdi olabilirdi mantıklı bir çözüm vardır
Hiçte uğraşmak istemiyorum zamana yazık:)
Belirli bir kurala göre düzenli bir şekilde tekrar eden veya genişleyen şekil ya da sayı dizisine örüntü dendiğini biliyorum
433 asal diye biliyorum başka böleni varmı bilmiyorum
144==>12 karşılık gliyor
256==>2 karşılık geliyor komik
rakamlardan işlem yapılarak bulunabileceğini umuyorum
genelde kişiden kişiye değişir diyorlar ama işlemsel olarak hiç düşünmedim.
Arkadaşım, mantıklı bir cevap ver ki sana teşekkür edeyim.Böyle ortalığı kızıştırmaya gerek yok.Biz teşekkür etmesini de biliriz merak etmeyin.İnsanlık bizde daha bitmedi.Fatal zking'den alıntı:konuyu açan kendi soru soruyo hiç bi bakıp teşekkür bile etmiyo insanlık ölmüş insanlık!
Konuya ilgi gösteren arkadaşların hepsine teşekkür ederim ayrıca. Belki de soru hatalı ama orjinal soru bu.Cevap anahtarı da 12 diyor.Ötesi de yok.Bir kaç cevap geldi aslında ama farklı cevaplar.Cevaplardan bir tanesi şöyleydi; verilen sayıyı karşısındaki sayıyla topladığımız da birler basamağı hep 8 olan sayılar elde ediliyor.Dolasıyla bu mantığa göre cevap 24 olmalı...
neden 14 değil?matsevdasi72'den alıntı:verilen sayıyı karşısındaki sayıyla topladığımız da birler basamağı hep 8 olan sayılar elde ediliyor.Dolasıyla bu mantığa göre cevap 24 olmalı...
neden 433 ün karşısında 5 değil de 55 var?
bence bu kural bu örüntüye uygun değil.
ayrıca buraya (https://www.matematiktutkusu.com/for....html#post7716) bakarsanız benzeri soruların ne kadar saçma olduğunu görürsünüz. bu sorular kural verilmedikçe boştur. halen okullarda neden okutuluyor anlamıyorum.
:(ben bana teşekkür et demiyorum ne alakası var en azından yardım eden arkadaşlara teşekkür et yani yanlış anlamayın hocam:(
ayrı ca sizi kıracak bir laf etmek istemedim kusura bakmayın
Hocam okullarda okutuluyor, bir de sınavlara soru oluyor.. :)gereksizyorumcu\'den alıntı:neden 14 değil?
neden 433 ün karşısında 5 değil de 55 var?
bence bu kural bu örüntüye uygun değil.
ayrıca buraya (https://www.matematiktutkusu.com/for....html#post7716) bakarsanız benzeri soruların ne kadar saçma olduğunu görürsünüz. bu sorular kural verilmedikçe boştur. halen okullarda neden okutuluyor anlamıyorum.
bak adam işte noktayı koymuş daha ne
Noktada boyutsuz deniyor ve hemde kalem ucunun kağıt üzerinde bıraktığı iz diye kitaplarda okutuluyor. Nokta hem boyutsuz olup hemde nasıl görünebilir gözle?gökberk'den alıntı:Hocam okullarda okutuluyor, bir de sınavlara soru oluyor.. :)
Kitaplarda okutulan her şey doğru değildir.
Bundan 3-4 yıl önce Ali Nesin lise matematik kitaplarında ki yanlışlıklarla ilgili bir yazı dizisi yayınlamıştı (nette yok şu an).
Keşke kitaplardaki her şey doğru olsa.