-
kesir problemleri
1-)bir top kumaşın önce 2/3 ü sonra kalan kısmın 1/6 sı satılıyor daha sonrada satılan kısmın 1/13 ü kadar daha satılıyor.Buna göre kumaşın satılan kısmın,kalan kısmına oranı kaçtır (cevap:7/2)
2-)bir deponun 3/7 si su ile doludur.depodaki suyun 1/3 ü kullanıldığında geriye 26 ton su kalmıştır.Buna göre,deponun tamamı kaç ton su alır?(cevap:91)
3-)bir sepetteki yumurtaların önce 1/6 sı,sonra kalanların 2/5daha sonrada kalanların1/3 ü satılıyor.Buna göre,sepette kaç yumurta olabilir?(cevap:36)
4-)bir manavın aldığılimonların dörtte biri,çürüdüğü için atılıyor manav kalan limonların tanesini başlangıçtaki maliyetinin beşte biri oranında fazla fiyata satarsa bu manavınzararı başlangıçtaki toplam maliyetinin kaçta kaçı olur?(cevap:1/10)
5-)bir manavın aldığı domateslerin1/10 utaşıma esnasında ezilmiş,kalanların 1/9 u da çürümüştür. manav domateslerin kilosunu 100 kuruşaaldığına göre,bu işten 2/5 oranında kar elde edebilmesi için sağlam kalan domateslerin kilosunu kaç kuruşa satması gerekir(cevap:175)
-
1
bir top kumaşın önce 2/3 ü sonra kalan kısmın 1/6 sı satılıyor daha sonrada satılan kısmın 1/13 ü kadar daha satılıyor.Buna göre kumaşın satılan kısmın,kalan kısmına oranı kaçtır (cevap:7/2)
kumaş x olsun.
önce 2x/3
sonra x/3.1/6 = x/18 satılıyor.
sonra da [ 2x/3+x/18 ].1/13 satılıyor. = (13x/18).(1/13) = x/18 satılıyor.
x/18+x/18+2x/3 = satılan kısım.
14x/18 = satılan kısım.
kalan kısım : 4x/18
[14x/18] / [4x/18]
=7/2
-
Ali Fuat Özcan, Forumda o kadar soru sormuşsun.Ve emek vererek çözmüşüz.Fakat sen bir teşekkür bile etmemişsin.teşekkürü bırak bir kelime bile etmemişsin.Bazı soruların hakkında tartışılmış sen ona bile cevap yazmamışsın.Bu tavrından sonra Bizden sorularını çözmemizi bekleme.
-
aynen duyguya katılıyorum bu sitede zaman buldukça yardım etmeye çalısıyorum ama bazı arkadaslar emege saygı bilmio